Chili con carne

Pe langa gust si simplitate, reteta aceasta mai are niste calitati: poti pregati la fel de usor o cantitate mare pentru un numar mare de musafiri, poti sa o pregatesti pentru a doua zi – ba chiar devine mai gustoasa si mai aromata deoarece carnea are timp sa se imbibe cu aroma condimentelor si poti sa o servesti in diverse combinatii. Da-i o sansa, incearc-o si probabil ca va trece in randul preferatelor.

Pentru 4 portii ai nevoie de 20 minute pentru pregatire si vreo 45 pentru fierbere, plus de 500 grame de carne de vita tocata, 1 conserva de 400g de fasole rosie boabe, 1 conserva de 400g rosii taiate, 2 linguri de bulion de rosii, 3 linguri ulei, 3 cepe,  3 catei de usturoi, 1 ardei rosu si muuulte condimente: 1 lingurita de fulgi de ardei iute (chili) sau poti folosi 2 ardei iuti mici, tocati marunt, 1 lingurita de chimion macinat (atentie, nu chimen!!!), 2 lingurite de boia dulce (daca vrei sa fie foarte hot pune boia iute, dar tine cont ca ai pus deja chili/fulgi de ardei iute), 1 lingurita oregano uscat, 1 lingurita turmeric (curcuma), 2 frunze de dafin, sare, piper negru; patrunjel proaspat, tocat.
>1. Incalzesti uleiul intr-o cratita groasa si larga, pe foc moderat si calesti impreuna condimentele de mai sus
pana la turmeric inclusiv,  pentru 2 minute amestecand cu grija sa nu se arda. Eu ador aroma pe care chimionul o da acestui preparat, fara el cred ca aceasta mancare nu ar mai fi la fel de buna.
2. Peste condimentele calite pui ceapa, usturoiul si ardeiul rosu, toate tocate marunt si le calesti pana se inmoaie (aprox 5 minute).
3. Da focul mai mare si pune in cratita carnea tocata. Gateste-o pentru 3 – 4 minute, amestecand si faramintand cocoloasele cu o lingura. Cand a capatat o culoare maronie, amesteca cele 2 linguri de bulion si mai las-o pe foc inca 2 minute.
4. Acum e momentul sa adaugi fasolea rosie scursa de zeama si clatita. Adevaratul chili con carne se face cu fasole rosie, dar cum fetei mele nu ii place fasolea, pun porumb (din conserva) dupa care se da in vant.
5. Pune si rosiile tocate (daca preferi, poti pune rosii proaspete curatate de coaja si tocate cubulete), frunzele de dafin si suficienta apa calda cat sa acopere carnea. Ideal ar fi sa folosesti in loc de apa supa de oase de vita, dar cum nu e cel mai la indemana lucru si nu sunt adepta folosirii cuburilor de concentrat de supa, eu pun apa calda.
6. Asezoneaza cu sare si piper, amesteca, iar cand a inceput sa fiarba, acopera cratita si las-o sa fiarba inabusit in continuare la foc mai redus pentru aprox 45 minute. Din cand in cand, mai amesteca in vas pentru a nu se lipi.
7. Dupa ce s-a racit putin, daca a ramas prea  mult ulei il poti indeparta fie scurgandu-l cu lingura sau mai usor, asezand pentru cateva secunde un servetel de hartie pe suprafata chili-ului, pe care il indepartezi odata cu uleiul cu care s-a imbibat. Dupa gust, poti presara patrunjel proaspat tocat – eu nu fac asta si ai sa vezi de ce.
8. Pentru servire ai mai multe variante din care sa alegi, dupa cum este loc si pentru buna ta inspiratie, dar neaparat si cu smantana si felii de lamaie (pentru a-l stropi cu zeama proaspat stoarsa). Traditional, chili se serveste cu garnitura de orez simplu. Noi preferam sa-l insotim cu cus-cus  in care pun patrunjel din belsug si lamaie, smantana si bucati de tortillia prajita in tigaie pana devine crocanta. Daca vrei si fitze, inlocuieste samantana cu guacamole. Tot o fitza, dar gustoasa este sa iti faci burittos: pui chilli caldut pe o foaie de tortillia incalzita putin in tigaie, adaugi guacamole, smantana si cascaval ras, rasucesti foaia cu grija sa imbraci continutul pretios si mananci cu pofta.

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s