Cosulete cu mere

Pentru 12 cosulete ai nevoie de:

1 foaie de aluat pentru foietaj (eu prefer Bella)

3 mere medii ca marime

Zahar dupa gust, in functie de cat de dulci/acre sunt merele – minim 3 linguri

Scortisoara macinata dupa gust, 1 plic zahar vanilat, unt cat o nuca

O tava pentru briose.

 

  1. Ungi cu unt/ulei tava de briose  sau formele.
  2. Cureti merele si le tai cubulete cu latura de aprox 1 cm.
  3. Incalzesti zaharul intr-o tigaie si cand incepe sa  se coloreze pui untul si amesteci pentru a evita arderea untului.
  4. Cand s-a topit untul si incorporate in zaharul semi-topit, pui in tigaie cubuletele de mere. Le lasi la foc moale sa se inmoaie, amestecand dincand in cand pentru a nu se lipi sau arde.
  5. Cand siropul din tigaie incepe sa se lege, adaugi zaharul vanilat si scortisoara, amesteci cu merele si dai deoparte de pe flacara.
  6. Iei foaia de aluat de foitaj pe care ai tinut-o pan ain ultimul moment la rece si o tai in 12 patrate egale.
  7. Intinzand usor de colturile patratelor de aluat, le asezi in formele de briose asigurandu-te ca pentru fiecare forma aluatul imbraca bine peretii, iar marginile se rasfrang usor peste marginea golurilor de briose.
  8. In fiecare forma asezi o bucata de hartie de copt peste care pui bile de copt, boabe uscate de fasole sau de porumb (spalate si uscate, evident) sau macar orez. Acestea vor impiedica umflarea aluatului, obligandu-l sa pastreze forma de cosulet pentru care ai trudit la pasul  anterior.
  9. Pui cosuletele la copt pentru aprox 30 min in cuptorul incalzit déjà la 200 grade. Cand sunt coapte –adica au capatat o nuanta galben – aurie – scoti tava din cuptor si indepartezi cu grija hartia de copt cu tot cu boabele pe care le-ai folosit.
  10. Imparti merele calite in mod egal in fiecare cosulet, adaugand si cate o lingura din siropul grosut obtinut.
  11. Introduci din nou tava in cuptor pentru inca maxim 10 minute. Vei stii cand trebuie sa le scoti din cuptor cand aroma va deveni irezistibila 🙂

Dupa ce s-au racit cat sa poti sa le iei cu mana, le scoti cu grija din tava. Dupa gust, poti sa le presari cu zahar vanilat (doar dupa ce s-au racit), le poti servi simple sau cu o lingura de inghetata de vanilie pusa in cosulet, peste mere sau cum iti dicteaza inspiratia si gustul.

 Reteta publicata in premiera pe retetegeniale.wordpress.com

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s