Mascota din ciocolata

Pentru ca ne place ciocolata, delicatesa aceasta poate fi folosita pe post de scuza pentru a ne delecta din plin, cu muuulta ciocolata, spunand ca e doar o prajiturica. Numita in fel si chip, de la sufleu de ciocolata, la lava cake sau mai simplu, mascota, este regina prajiturilor din cofetariile copilariei mele, usor ajustata la gustul meu actual.

Ai nevoie de maxim 30 de minute, 3 ouă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de făină,  200 grame de unt, 400 de grame de ciocolată (de preferat combinataie 75% ciocolata cu lapte si 25% ciocolata  neagră, cu min 70% continut de cacao), de mixer, forme pentru copt si vase pentru preparare. Multumesc, Adi Hadean, http://www.adihadean.ro, pentru inspiratie.
1. Incepe cu inceputul, pregatirea, care de fapt dureaza mai mult decat prepararea in sine. Pregateste ingredientele, ustensilele si vasele pe care le vei folosi. Tot acum, pregateste formele, fie ele vase mici din ceramica cu peretii mai grosi, forme de briose, forme mici din aluminiu alimentar sau orice altceva, merge chiar si o banala craticioara daca vrei sa obtii in final un tortuet, astfel: unge-le cu putin unt topit folosind o pensula micuta, apoi presara zahar pudra sau cacao – dupa cum ti-e voia si roteste vasele astfel ca praful sa imbrace bine tot interiorul formelor, inclusiv peretii. Apoi rastoarna-le si scutura-le usor pentru a elimina ceea ce este in exces. Merge chiar mai repede daca in loc de unt ungi cu putin ulei. Daca folosesti forme mici, individuale, iti va fi mai usor sa le manevrezi daca le asezi de acum pe toate intr-o tava de copt. Ai nevoie de  8 – 10 forme de briose sau, daca optezi pentru o craticioara, alege una cu diametrul de 20 cm. Pune apa la incalzit intr-un vas pentru bain-marie.
Incalzeste cuptorul la 200 -225 grade Celsius.bain marine
2. Rupe ciocolata in bucati si pune-o sa se topeasca impreuna cu untul in vasul de bain-marie.
3. Amesteca ouale intregi cu zaharul pana obtii o compozitie cremoasa si omogena. Presara un strop de sare. Incorporeaza si faina in crema obtinuta. Pasul acesta nu iti ia mai mult de 3 – 4  minute.
4. Verifica ciocolata pusa la topit. Daca a inceput sa se inmoaie, amestec-o bine cu untul cu un tel, fara sa o iei de pe foc, astfel incat grasimea ce incepe sa se separe din unt sa fie inghitita de ciocolata. Pana incorporezi untul, ciocolata s-a topit deajuns fara sa devina prea apoasa. Ia-o de pe vasul cu apa fierbinte, si las-o sa se racoreasca putin, doar cat ai nevoie sa iti faci curaj sa ataci etapa urmatoare.   Nici acest pas nu iti ia mai mult de 4 minute.
5. Toarna cate o lingura de ciocolata topita in crema de oua si amesteca pana se omogenizeaza bine. Repeta acest pas de 4 – 5 ori, cu rabdare, astfel incat temperatura cremei de ou sa creasca treptat. In nici un caz nu turna de la inceput multa ciocolata calda in crema de oua daca nu vrei sa obtii o cioco-omleta instant. Abia dupa ce amestecul s-a incalzit cat de cat, poti turna usor si restul de ciocolata pe masura ce o incorporezi bine in crema de oua.
6. Toarna amestecul in forme fara a le umple chiar pana sus si pune-le in cuptor pentru aprox 15 -20 minute. Cand incep sa apara crapaturi pe suprafata prajiturilor e clar ca sunt gata. Nu le lasa mai mult de atat deoarece mijlocul acum cremos, se va intari prea mult, iar tu vei avea o banala negresa. Vor fi bune la gust si asa, dar cu cicolata cremoasa in interior sunt absolut savuroase.
Pentru a te bucura de ciocolata cremoasa, chiar semi- lichida, serveste prajitura calda.  Mie insa imi place mult mai mult sa o las sa se raceasca, chiar data la frigider cateva ore. Asa este déjà un alt deliciu, de-a dreptul senzational. Iar daca, rece fiind vrei sa o acoperi cu o glazura de ciocolata, atunci vei avea o adevarata mascota de ciocolata sau un tort(ulet) de mare efect.

chocolate cake

Pentru o nota de exotism poti adauga si niste “ fitze”, mai ales daca in loc de forme de briose folosesti forme mai mici, de madlene sau macarons si optezi pentru a le servi reci, adauga la amestecul pus déjà in forma scortisoara macinata, praf de chilli, menta taiata marunt, bucatele de ciocolata alba sau seminte de fenicul. Sau ce altceva iti place. Vei obtine niste bomboane foarte… altfel.

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s