Dorada in sare

O, da, ne place pestele, cu muuult mai mult decat imi place sa il pregatesc. Ma salveaza insa reteta aceasta care este atat de simpla, necesita atat de putin efort si doar un pic de rabdare, iar gustul pestelui pregatit astfel este de-a dreptul perfect. Pestele va fi sarat exact atat cat trebuie, va fi bine patruns fara a fi insa uscat si in plus, oasele se indeparteaza extrem de usor. Multumesc pentru inspiratie, Jamie Oliver !
Sunt necesare: 1 dorada de 500 -600g, 2 kg de sare mare (eu folosesc sare gema marunta de Slanic), 200 ml apa, lamaie, fire de cimbrisor (nu cimbru). De asemenea, ai nevoie de o tava de copt medie (de exemplu de 23×33 cm). Pregatirea pestelui pana in momentul in care il pui in cuptor nu necesita mai mult de 10 minute, la care adaugi inca 30 – 40 pentru coacere.
dorada servire

1. Incalzesti cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Cureti pestele doar in interior, ii scoti branhiile si indepartezi aripioarele. Nu il cureti de solzi, nu ii scoti pielea. Si nu il sarezi.
3. Umpli burta pestelui cu felii de lamaie si cu fire de cimbrisor. Daca nu iti place cimbrisorul evident poti pune orice plante aromatice preferi, insa lamaia este obligatorie, rolul ei fiind foarte important in impiedicarea sarii sa patrunda in interiorul pestelui.
3. Intr-un castron larg amesteci sarea cu 200 ml de apa, astfel incat sa obtii o pasta faramicioasa. Asezi o treime din cantitatea de pasta in tava, formand un pat uniform pe care vei pune pestele.
4. Asezi pestele in tava peste sare si il acoperi bine cu restul de pasta de sare. Ai mare grija sa nu patrunda sare in burta pestelui, pe langa umplutura din lamai. Presezi pasta jur imprejurul pestelui intr-un strat cat mai uniform de 0.5 – 1 cm.
dorada interior 1
5. Pui la copt pentru aproximativ 30 minute, in functie de performanta cuptorului tau. Eu folosesc un cuptor electric care coace uniform si sigur, cel de la aragazul pe gaz, desi are termostat, produce adesea surprize, ca urmare am limitat utilizarea lui.
6. Jamie Oliver recomanda o modalitate de testare, cu furculita infipta prin sare in mijlocul pestelui, daca la retragerea furculitei dintii ei sunt fierbinti, pestele este facut. Sincer, eu nu am folosit acest test, m-am bazat pe aspectul sarii si pe aroma pestelui ce incepe sa se simta in bucatarie. In timpul coacerii, apa din sare se evapora, iar sarea formeaza o crusta tare deaspura pestelui, partile dinspre marginile tavii colorandu-se usor in galben – aramiu.dorada 3
7. Dupa ce scoti tava din cuptor, lasi 10 minute sa se racoreasca cat sa poti lucra cu sarea. Spargi apoi cu grija crusta de sare cu ajutorul manerului unui cutit si o indepartezi, eliberand pestele din cocon. Scoti pestele pe o farfurie si indepartezi pielea cu grija pentru a nu scutura peste carne sarea prinsa de ea. Indepartezi umplutura din burta pestelui.
8. Carnea se desface cu usurinta in fileuri cu ajutorul unei linguri trase de-a lungul sirei spinarii pestelui si asezi fileurile obtinute pe farfuriile de servire, alaturi de sferturi de lamaie si un sote de morcovi si zuchini. Desi pun usturoi si in smantana 🙂 la pestele astfel pregatit consider ca merge mult mai bine un strop de zeama de lamaie stoarsa direct peste carne, decat orice fel de sos cu usturoi. De gustibus non est disputandum …
dorada 5

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s