Saratele cu negrilica

Ador saratelele si nu rezist tentatiei de a le gusta ori de cate ori am ocazia, indiferent ca le gasesc in vreo cofetarie, la vreo tratatie sau chiar ambalate, in raftul vreunui magazin. Asa ca voi posta, in timp, mai multe retete de saratele. Incep insa cu cea care imi place cel mai mult si care, da, a primit si calificativul mult dorit din partea fiicei mele 🙂 In plus, este o reteta usoara si ieftina.
saratele cu negrilica
Ai nevoie de:
tava, hartie de copt unsa pentru a le desface mai usor, cuptor preincalzit la 240 grade Celsius
250 g unt
1 ou mare
1/2 pahar lapte
faina – cat cuprinde, aprox 250 g, in functie de calitatea fainii
1 lingurita rasa de sare fina pentru compozitie
sare marina mare, seminte de negrilica (chimen negru), galbenus batut – toate acestea pentru finisarea saratelelor
1. Framanti impreuna untul, sarea, oul batut usor si laptele si adaugi faina treptat, astfel incat aluatul obtinut sa nu fie nici prea umed, dar nici foarte tare.
2. Formezi o bila din tot aluatul, apoi o imparti in 2 parti egale pe care la lasi la frigider, acoperite, pentru min 30 min (ideal –  peste noapte daca poti).
3. Intinzi, pe rand, fiecare parte pe planseta, o impaturesti in 4 si o intinzi din nou cu sucitorul. Repeti operatia aceasta de mai multe ori, asigurandu-te ca aluatul crud nu se separa in straturi.
4. Intinzi apoi partea intr-o fasie lunga de grosimea  unui creion si latimea de aprox 15 cm. Tai cu o rola sau daca nu ai, cu un cutit ascutit, pe latimea foii, fasii de 1 cm, pe care le asezi in tava, cu grija  sa nu se deformeze.
5. Dupa ce ai completat tava, ungi saratelele cu galbenusul batut si presari sarea mare si negrilica. Aici e o chestiune de gusturi, de fapt: poti pune mac, chimen, susan sau sa razi cascaval. Eu, insa, ador negrilica, ba uneori pun si in compozitie, nu doar pe deasupra. saratele
6. Pui la copt pentru aproximativ 45 de minute. Pentru a fi super saratelele trebuie sa fie foarte bine coapte, chiar usor uscate, astfel incat si mijlocul sa fie patruns. Poti testa intorcand o saratea, iar daca si partea de jos si-a schimbat culoarea, atunci saratelele sunt coapte si le poti scoate din cuptor.
7. Odata scoase  iti recomand sa scoti cu grija saratelele cu tot cu foaia de hartie de copt si sa le lasi pe un gratar (eu il folosesc cu succes pe cel pentru taierea painii) sa se raceasca. Sunt foarte bune si calde, dar reci, insotind un pahar de bere rece, sunt asolut irezistibile .

 Reteta publicata in premiera pe retetegeniale.wordpress.com

Anunțuri

One response to “Saratele cu negrilica

  1. Pingback: Saratele de bere | Retete Geniale

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s