Creveti cu ananas si orez

417791_10200968912560696_1960842519_n

Arata bine? O da si este si foarte gustoasa. Ceva mai mult de munca dar merita tot efortul nostru. Reteta este coreana si v-o recomand din tot sufletul, mai ales ca nu are ingrediente speciale. Toate le puteti gasi la piata si/sau supermarket. Va sperie betele… nici o problema, se mananca usor cu furculita :-)))

Recomandare: preparati doar portiile pe care le veti manca imediat… sunt fructe de mare.

Ingrediente pentru 4-6 portii… in functie de cat de mari vreti portiile mariti si cantitatea de ingrediente:1 ananas proaspat, sa aiba culoare usor galbuie ca sa fie copt, sa nu fie moale la presare si sa aiba un miros fresh, nu intepator, 100 grame creveti proaspeti (pot fi inlocuiti cu mix de fructe de mare: bucatele de  creveti, caracatita, sepie, midii, etc), 50 grame de orez basmati de preferinta alb sau negru cu bob lung (puteti amesteca soiurile sa fie mai interesanta prezentarea, insa aveti grija la timpii de fierbere. Orezul negru fierbe un pic mai mult ca cel alb), 2 – 3 oua, 2 cepe mici sau una mare, un porumb in lapte (si porumbul dulce la conserva e perfect), un dovlecel cu coaja verde inchis, un morcov nici mare, dar nici mic, cateva firicele de rozmarin, un varf de sare, piper, 40 grame ulei, jumatate de lamaie, sos de soia

PREGATIREA:

Crevetii ii spalati si ii puneti la scurs intr-o sita.

Ananasul: Il clatim usor si il uscam tamponandu-l cu un prosop de bucatarie curat. Il vom taia in doua. Atentie ca este foarte tare. Dupa ce l-ati injumatatit scoateti partea din interior cu o lingura, lasand pe margine cam 5 – 10 mm de pulpa. De ce? Ca sa nu se rupa coaja daca vreti sa o folositi pe post de „farfurie” si pentru ca pulpa sa nu aiba bucatele de coaja. Restul de pulpa il taiem cubulete si il lasam in asteptare.

Legumele: Porumbul il depanusati si dati jos de pe cotor boabele (saaaaau desfaceti conservaaaa). Morcovul (il fierbeti in prealabil dar sa nu se inmoaie de tot) si dovlegelul le taiati cubulete. Morcovii primavaratici nu necesita prefierbere. Ceapa trebuie si ea curatata si taiata, dupa preferinte: marunt sau julien (adica solzisori). Eu prefer marunt.

Ouale le spargeti intr-un blender si le bateti bine ca pentru omleta.

Orezul il fierbeti, dar nu complet. Sau cumparati orez deja prefiert.

La lamaie scoateti samburii si stoarceti zeama.

PREPARAREA:

Intr-o tigaie mica puneti 20 grame de ulei si aruncati cateva firicele de rozmarin. Cand acesta este incins scoteti cu o lingura firicelele de rozmarin si le aruncati. Adaugati ceapa taiata marunt si nu lasati mai mult de doua minute. Sa nu se rumeneasca, doar sa isi schimbe un pic culoarea. Apoi adaugati ouale si invartiti sa se mixeze ingredientele si compozitia sa se faramiteze nu sa ramana placinta ca la omleta. Neaparat sa scoateti rozmarinul :-)).

In alta tigaie, ceva mai incapatoare sau chiar o cratita (nu cea de prajituri) puneti restul de ulei si crevetii (sau fructele de mare) si ii lasati cateva minute la foc mediu sa se rumeneasca un pic.  Cand crevetii isi schimba culoarea aruncati in tigaie ananasul si amestecati un minut, apoi porumbul, morcovul si dovlegelul si amestecati iara. Dupa alte doua minute peste creveti puneti orezul prefiert, compozitia de ceapa si oua, adaugati sare, un pic de sos de soia daca aveti (dar nu e necesar) piper si zeama de lamaie si mai lasati pe foc doar cele 5 maxim 9 minute cat prevede fierberea definitiva a orezului.

Dupa gust la final mai puteti adauga sare si zeama de lamaie. Mancarea e delicioasa cu ceapa verde alaturi de vin alb sau rose ori cu apa plata si lamaie daca asa va place. 🙂 O puteti servi in capacele de ananas, ori in castronase pentru cei ce prefera bete, sau pe farfurii plate pentru cei ce folosesc furculite. E!… si uitati de paine… neaparat.

480345_10200968914360741_1749786703_n

Cata

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s