Blondina cu ciocolata alba si merisoare

Am savurat din ochi aceasta delicata si minunata prajitura pe Paprika, in emisiunea lui Gordon Ramsey.  Cum, evident, ocupata cu savuratul nu am reusit sa retin toate detaliile, am cautat apoi reteta cu incapatanare, pana am gasit ceea ce vroiam.  Gasit, pregatit, gustat, „Geniala!”, mancat.

blondina de pusAsta e toata povestea, iar mai jos este si reteta.

Avem nevoie de:
200 g unt plus extra pentru uns usor tava
300 g zahar brun
1 lingurita esenta de vanilie
2 oua intregi, batute usor
240 g faina
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita praf de copt
200 g ciocolata alba taiata in cubulete mici si pastrata la frigider pana in momentul adaugarii in compozitie
100 g merisoare uscate
sare
o tava de copt 23×33 cm (daca folositi o tava mai mare trebuie sa ajustati cantitatile) tapetata cu hartie de copt usor unsa cu unt

Odata cantarite si pregatite toate ingredientele, mai trebuie potrivita temperatura cuptorului la 180 – 200 grade C pentru a fi cald cand vom pune prajitura la copt. Singurul lucru migalos si plicticos in prepararea acestei bunatati este tocarea ciocolatei. Se poate aplica si metoda spargerii ciocolatei pusa in punga si lovita zdravan de masa, dar la ciocolata alba procedeeul nu este la fel de eficient ca la cea neagra si tot mai este nevoie de cutit.

Pana aici, toate bune! Mai departe e nevoie de un pic de atentie:
1. Topesti untul intr-o craticioara la foc mic, batandu-l cu un tel pentru omogenizarea rapida.
2. Torni zaharul peste unt, in 2 – 3 transe, batand bine cu telul pentru a grabi topirea si omogenizarea amestecului. Batut bine acum inseamna o prajitura pufoasa la final. Adaugi si esenta de vanilie si cand totul este amestecat bine, iei deoparte de pe foc si lasi deoparte sa se raceasca (stii deja, cat sa nu te frigi daca atingi cu degetul amestecul intr-o lingura).
3. Bati usor cele 2 oua cu un praf de sare si le adaugi treptat la amestecul rece de unt si zahar. Pui cate putin si bati incontinuu cu telul pentru a evita coagularea oului.
4. Cerni faina impreuna cu bicarbonatul si praful de copt si adaugi treptat in amestecul pregatit anterior. Este foarte important sa adaugi putin cate putin si sa bati foarte bine pentru a asigura incorporarea completa si fara cocoloase a fainii in compozitia fluida.
5. Adauga ciocolata si merisoarele, amesteca pana sunt inghitite de compozitie. Daca amestecul este in continuare prea cald, va trebui sa il lasi cateva minute sa se mai raceasca inainte de a pune ciocolata, altfel vei avea surpriza neplacuta de a vedea ciocolata topindu-se ceea ce va „ruina” prajitura. In mod sigur, nu vrem asta, bucatelele de ciocolata in prajitura coapta sunt taaaare bune.
6. Amestecul este acum gata de copt, il torni in tava pregatita inainte de a te apuca de preparare, nivelezi cu o spatula si pui pentru circa 40 minute in cuptorul preincalzit. Cand marginile sunt tari, iar suprafata prajiturii este lucioasa (miezul ramanand moale, yumi, yumi!) poti sa faci testul cu scobitoarea. Daca iese absolut curata, poti scoate tava din cuptor, altfel mai ai nevoie de blondy3rabdare.
7. Lasa prajitura in tava sa se raceasca, ideal pusa pe un gratar de lemn/metal pentru a grabi racirea, macar 10 – 15 minute. Cand s-a racit cat de cat e bine sa o scoti cu tot cu hartie si sa o lasi in continuare la racit pe gratar.
blondy coapta
8. Te inteleg daca nu mai ai rabdare si vrei sa tai si sa gusti. Daca chiar vrei neaparat sa faci asta, nu te pot impiedica, va merita oricum sa iti asumi … riscul. Insa recomandarea mea este sa astepti pana prajitura s-a racit complet si abia apoi sa o tai, dandu-i ragazul sa se mai patrunda aromele. Asteptand, eviti si „cruzirea” in jurul merisoarelor si a cicolatei (dovada ca eu nu am avut rabdare – vezi in imaginile de mai jos), gustul nu se schimba, insa aspectul este cel ce sufera.

blondy gatablondine gata

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s