Creveti provensali cu spanac

305497_4732487025778_120190829_n

 

Crevetiii…o da crevetiiiiii…si i-am descoperit in Malta… mai mici, mai mari, fierti, crocanti de ii manaci ca pe seminte langa o bere inspumata… minunati pe blat de spanac (pot fi si urzici, fiecare dupa cum suporta urzicatul la cules si ales, mie nu-mi place). Interesant de citit despre ei pe wikipedia, insa nu stiu daca veti mai avea chef sa-i si mancati dupa. De altfel sunt de-a dreptul deliciosi. 😀

Pentru 4/6 portii (depinde de portie) avem urmatoarele ingrediente si un timp maxim de o ora pentru gatit: doi, trei catei de usturoi, un firicel de rozmarin proaspat, 1 ceapă, 2 linguri unt, 150 ml vin alb sec, apă, 500 g creveți, 1 lămâie, 500 grame spanac congelat sau proaspat deja spalat si oparit (In ambele cazuri de preferinta cu frunza intreaga sau taiat mare nu maruntit), 50 grame cașcaval ras, sare, piper proaspăt măcinat sau nu.

Spanacul decongelat sau cum spuneam proaspat curatat, taiat mare si oparit se pune la calit cu o lingura de unt doar pentru cateva minute, nu mai mult de trei. In compozitie se amesteca apoi ceapa taiata foarte foarte foarte marunt sau data prin masina (nu calita) si cascavalul, un pic de sare si piper. Se aseaza toata compozitia intr-un vas termorezistent si se acopera cu o folie sa se mentina calda pana adaugam crevetii.

Intr-o tigaie se pune a doua lingura de unt pana se topeste, se arunca usturoiul taiat in bucati mari cu frunzulitele de rozmarin si se lasa un minut, doua pana cand usturoiul incepe sa isi schimbe culoarea. Se scoate din tigaie impreuna cu rozmarinul si se arunca.  In acelasi unt punem usor  crevetii si ii lasam la prajit pana prind o culoare rumenie. Se adauga apoi vinul si se roteste tigaia rapid deasupra focului pana  ce aburii de alcool… iau foc. Asa se stinge alcoolul din mancare. Nu va speriati va fi doar o flacara deasupra tigaii care se va stinge imediat singura. Aveti grija insa sa nu va ardeti. Se adauga sare si putin piper si se aseaza peste spanac. Tot peste spanac se toarna si sosul de vin. Crevetii astfel obtinuti ii puteti servi si asa cu alte feluri de salate si garnituri nu doar cu spanac sau urzici insa se lasa pe foc pana vinul scade aproape de tot. Dar sa revenim…

Cuptorul incins in prealabil, se coboara la 160 grade. Se pune tava termorezistenta cu capac in interior si se lasa cam 20, 25 de minute. Puteti sa verificati din cand in cand. Se mai poate stropi si cu apa daca vinul a scazut prea mult sau spanacul este prea uscat. Si ceapa va lasa din apa ei nefiind calita. Cand  spanacul, cascavalul, ceapa si sosul de la creveti devin una, mancarea e minunata.

Se serveste stropita cu zeama de lamaie si cu vin alb.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s