In sfarsit, Carrot cake/Prajitura cu morcov

Cand spui morcov, te gandesti mai degraba la salata Boeuf sau la vreo salata de cruditati, usoara si sanatoasa. Leguma cu cel mai mare continut de zahar dupa sfecla de zahar, morcovul a fost adus in Europa in secolul XII din Asia, unde era cultivat inca dinainte de anii 900 (in Afganistan si Turcia).  Poate nu stiati, insa exista un muzeu virtual al morcovului ce poate fi vizitat aici   si chiar unul „brick and mortar” in Belgia, in Berlotte, mai mult un „morcov fan club” 🙂  Cum a ajuns si in prajituri? Dulceata morcovului nu putea sa il lase deoparte din recuzita cofetarilor. Se pare ca inca din epoca medievala morcovul a inceput sa fie folosit in deserturi tocmai datorita contributiei la gustul dulce al preparatelor, in vremuri in care  indulcitorii naturali erau scumpi, chiar inaccesibil pentru unele categorii ale populatiei. Prima mentionare a unei retete de carrot cake in Europa ar data din 1591, in A Booke of Cookrye. Ma rog, nu e chiar un cake, mai degraba un pudding, dar e un desert cu morcov. Cat este poveste si cat este adevar in istoria morcovului nici macar nu mai conteaza cand am in fata o bucata de carrot cake. Sunt nenumarate variante ale acestei prajituri si de multe ori diferentele tin doar de tipul de condimente sau de crema folosit. Eu v-o propun pe a mea – din categoria genialelor.

carrot cake

Din start te avertizez: daca ai multi invitati la masa mai bine alegi alta reteta (de exemplu, Mihaela cu mere) sau prepari 2 portii de carrot cake. Cantitatile de mai jos ajung pentru un blat copt intr-o tava de 26×36 cm, insa acesta va fi taiat in doua parti egale si umplut cu crema. Sau poti sa folosesti o forma de tort de 20 si apoi sa tai pe grosime, cu ata, blatul in doua. Nu recomand sa coci doua blaturi din aceeasi compozitie decat daca ai un cuptor suficient de mare sa incapa ambele forme de tort deodata.

Ai nevoie de:

140 g faina alba
175 g zahar pudra brun
140 g morcov curatat de coaja si ras
150 ml ulei de floarea soarelui (nu masline!)
2 oua mari, intregi, batute
2 lingurite rase scortisoara macinata
1 lingurita rasa ghimbir macinat (daca preferi ghimbirul crud, proaspat ras, vei pune doar o jumatate de lingurita)
60 g stafide
2 linguri suc de portocala proaspat stors
1/2 lingurita praf de copt
1 tava 26×36 tapetata cu hartie de copt (eu ung intotdeauna hartia pentru acesata prajitura pentru a evita ruperea blatului la indepartarea hartiei, blatul ramanand destul de umed dupa copt)
Daca doresti, adauga si 60 g de nuci pecan sau alune macinate, insa va trebui sa pui mai putina faina altfel vei obtine un blat prea tare (in acest caz ajung doar 110 – 120 g). Eu nu pun, pentru ca prajitura este mai fina fara nuci si prefer gustul fara nuci.

Pentru crema pregateste:
300 g mascarpone
150 g zahar pudra (alb de data aceasta)
coaja rasa de portocala (dupa gust) + 2 linguri de suc de portocala proaspat stors

Incalzeste cuptorul la 180 – 200 grade Celsius.

1. Amesteca intr-un vas ingredientele uscate:  faina, praful de copt, condimentele si zaharul. Adauga stafidele, nucile – daca vrei neaparat – apoi morcovul ras. La inceput ma chinuiam sa rad morcovul pe razatoarea mica. Am „descoperit” insa ca iese perfect si cu morcovul ras la robot, cu conditia ca fasiile de morcov sa nu fie prea mari – caz in care mai trebuie ajustate cu cutitul. Amestecul va arata ca in imaginea atasata.
amestec carrot cake

2. Separat, bati ouale cu uleiul si sucul de portocala, apoi adaugi amestecul lichid la cel uscat si omogenizezi bine.
3. Pui la copt pentru 35 – 40 minute. Blatul va creste frumos si se va colora in aramiu. Si mai ales, va incepe sa miroasa sublim de la multele mirodenii folosite 🙂 Nu il lasa sa se arda, dar nici nu te grabi sa il scoti necopt – testul cu scobitoarea e edificator. Cand s-a copt, il scoti din cuptor si il lasi sa se raceasca in tava , abia apoi il scoti (prin rasturnare) si il lasi la racit pe gratar.
4. Intre timp pregatesti crema: bati cu mixerul branza mascarpone, zaharul, coaja si zema de portocala pana ai un amestec cremos. Nu insista totusi prea mult pentru a evita taierea cremei – sincer, mie nu mi s-a intamplat nicodata acest lucru, insa am fost avertizata ca exista acest risc, iar remediul este temperarea elanului cu care amesteci ingredientele. Pana se va raci complet blatul, lasa crema la frigider sa se intareasca un pic.
5. Tot ce mai este de facut este sa tai blatul in 2 jumatati pe lungime, pur si simplu cum ai indoi o foaie de hartie, doar ca aici folosesti cutitul, apoi sa intinzi crema pe una dintre foi, acoperi cu cealalta si invelesti prajitura pe deasupra si pe laterale cu restul de crema. Cu cat mai multa intre foi, cu atat mai buna 🙂
6. Inainte de a o servi, prajitura are nevoie de cateva ore bune (de preferat, o noapte) la frigider.

That’s all, folks!
carrot final

Anunțuri

One response to “In sfarsit, Carrot cake/Prajitura cu morcov

  1. O Daaaaaaaaaaaaa….. cel mai delicios tort de morcovi pe care l-am mancat vreodata… va recomand reteta din tot sufletul

    Apreciat de 1 persoană

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s