Vin fiert

Cam asa as incepe reteta de vin fiert… http://ro.wikipedia.org/wiki/Vin_fiert. Este cunoscuta și pe alte meleaguri sub diverse nume:”Glühwein”, (Germania),”Vin chaud” (Franța),”Vin brulè” (Italia),”Glögg” (Suedia),”Gløgg” (Norvegia),”Gløgg” (Danemarca),Glögi (Finlanda) insa cred ca la noi este cel mai bun :-D.  Restul de informatii le veti afla accesand link-ul de mai sus… dar acum sa trecem la treaba.

 

Ingrediente:

1,5 litri de vin negru sau alb dupa preferinte, eu prefer negru

150 grame zahăr

1 portocala, clementina sau o mandarina (nu toate trei)

1 mar rosu sau negru (merele negre sunt mai aromate)

Screen Shot 2014-07-11 at 6.59.18 PM1 lămâie sau un lime, eu prefer cu lime

condimente: cateva boabe de piper negru, cateva cuişoare nu mai mult de 10, 1,2 frunze de dafin, 1 baton scortisoara, puteti pune si unul de vanilie dupa preferinte, 2 – 3 stelute anason, putin praf de nucsoara. Nu este neaparat nevoie sa aveti toata lista de condimente de mai sus, puteti pune doar piper, sau doar scortisoara, depinde de voi ce alegeti sau ce aveti prin bucatarie.

Mod de preparare: Portocala si lime-ul se spala, se decojesc si se taie felii rotunde (pastrati cateva felii proaspete pentru servirea de la final). Marul il veti taia mai tarziu, cand toate sunt deja aproape gata.

La foc mediu intr-un ibric mai mare sau cratita (sa incapa vinul si citricele la un loc) se pun la „fiert” vinul si zaharul. Trebuie urmarit sa nu dea in clocot. De fapt el nu trebuie sa fiarba ci doar sa se infierbinte foarte tare pentru ca sa-si pastreze aroma si alcoolul. Puteti sa si fierbeti vinul dupa caz daca la masa sunt si copii care-si adjudeca si ei cate o portie. In cazul asta nu-l fierbeti totusi mai mult de 5 minute.

In paralel se incinge o tigaie (fara ulei in ea) si se arunca in interior toate condimentele alese de noi. Le tineti pe foc doar cateva minute pana ce in bucatarie se raspandeste mirosul lor si unele din ele capata putin alta culoare. Cand sunt gata le aruncati peste vinul de pe foc. Abia acum marul se taie la fel rondele, scotand semintele de la mijloc.

Vinul trebuie incalzit pana aproape de temperatura de fierbere. Cand la suprafata vinului, pe langa cratita se formeaza un sirag de bule foarte fine atunci dati drumul la mar, portocala si lime inauntru, luati de pe foc si acoperiti ca la infuzie jumatate de ora. Strecurati sa nu aiba condimente in el si seriviti.

Screen Shot 2014-07-11 at 6.58.19 PM Se serveste in cani de lut, pahare sau cupe de sticla, alaturi de lamaie proaspata si mere. Se mai poate indulci de la caz la caz.

Intotdeauna cald… nu fierbinte, nu rece. Cel mai delicios este cand il savurezi la o sueta alaturi de prieteni in jurul focului si a bradului de Craciun. 😀

 

 

 

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s