Midii cu orez

DSC_0002Una din cele mai simple si gustoase retete este cea cu midii si orez. Midiile gatite separat, orezul la fel.

Pentru 3 sau 4 portii avem timp de lucru pentru midii de maxim 15 minute, pentru orez de 5 minute pregatire si 40 minute sa iasa de la cuptor… si urmatoarele ingrediente:
200 grame orez basmatic de preferinta (se poate folosi si rosu sau negru dar cu bob rotund)
500 grame midii fara cochilii
doi catei de usturoi
2 nuci de unt
sare, piper
50 ml vin alb
600 apa pentru fiert orezul
busuioc verde

Incalzim cuptorul la 200 grade, pentru doamnele care nu au cuptor cu termometru il tinem ceva timp la maxim. Luam cratita in care facem orezul si punem in ea o nuca de unt la foc mediu. Cand se topeste punem orezul in ea si invartim usor pana cand acesta absoarbe untul. Luati imediat de pe foc nu trebuie ca bobul sa se prajeasca. Peste orez puneti 600/700grame apa fierbinte, sare si dati la cuptor.  Coborati temperatura cuptorului la 170 (sau la foc mediu). In medie are nevoie de maxim 40 minute dar puteti urmari si daca e gata mai devreme scoateti. Intre timp ne ocupam de midii.

Intr-o tigaie se pune restul de unt si se topeste.Se arunca usturoiul taiat marunt si dupa jumatate de minut se pun midiile, spalate si stoarse (aveti grija sa nu le striviti). Se lasa un minut sa intre untul in ele si apoi turnati vinul alb, se sareaza si pipereaza. Si ele isi vor lasa zeama. Lasati la foc mediu pana scade vinul. Daca ati lasat din greseala la foc mai mare, mai puteti turna vin sau apa.

Se servesc neaparat calde (din cauza untului din amestec) si cu busuioc verde pe deasupra, cu vin alb sau sake. Nu recomand tuica sau palinca. 😉

 

p.s. pentru orez eu nu cantaresc decat pentru anumite retete. Pentru midii cu orez, sau orez in general, gen pilaf spre exemplu imi iau ca reper o ceasca sau o cana depinde cat de mult trebuie sa fac. Insa respect proportiile de 1 cana de orez si 3 de apa. Cand apa s-a absorbit inseamna ca orezul este gata. 🙂  Daca uitati de foc si apa se evapora mai repede mai puteti adauga apa dar neaparat fierbinte.

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s