Flori de camp cu levantica

„Flori de camp” e doar o eticheta, un nume pus pe o inspiratie de moment. De fapt, sunt niste fursecuri fine si savuroase ce-ti vor trezi nostalgia campului albastrui – violet de lavanda inflorita si suav parfumata. La fel de suav aromate sunt si aceste prajiturele delicate, in care gustul de unt, dulceata bine dozata a zaharului si  amprenta florilor de levantica se imbina ca-n frumos  talcuita poveste a Cenusaresei. Imaginea nu ajuta, nu inspira, la prajiturelele acestea gustul este magistral, desi aspectul e modest, va rog doar sa ma credeti pe cuvant si sa dati o sansa acestei retete. O data, doar o data incercati-o, apoi restul vine de la sine: o „prietenie” de durata.

levantica servire

Inca un argument in favoarea lor: se fac foarte simplu, din putine ingrediente.

Inainte de a purcede la pregatirea acestor delicii trebuie sa te pregatesti. Intra intr-un Plafar si cumpara o cutie de ceai de levantica apoi  (evident, acasa :)), amesteca intr-un castronel 50 g zahar pudra cu 3 linguri zdravene de flori uscate din cutia pe care tocmai ai achizitionat-o. Acopera vasul cu folie si lasa astfel zaharul sa se imbibe cu uleiul volatil al florilor timp de 3 – 4 zile. In mod cert, poti pregati o cantitate cat de mare doresti de zahar „lavandat” pentru a-l folosi cand vei mai avea nevoie, dar, strict pentru aceasta reteta e suficient sa iti pregatesti cele 50 g. Inainte de folosire cerni amestecul printr-o sita fina, ramanand cu zaharul aromat si bucatele fine de levantica.

Pentru prepararea fursecurilor ai nevoie de:
1 tava   imbracata in hartie de copt unsa usor cu unt
125 g unt
190 g faina
100 g zahar pudra – cantitatea totala obtinuta din zaharul lavandat si completat cu zahar pudra simplu
un praf de sare
1 galbenus de ou batut si amestecat cu 2 – 3 linguri de zahar tos

1. Amesteca cu mana untul rece cu faina si zaharul pudra si sarea pana ai un aluat omogen.
2. Formeaza un sul din aluat cu diametrul de 2 cm. Pentru a lucra mai usor, poti taia sulul in bucati de 10 – 15 cm. Infasoara sulul/sulurile in folie si lasa-le la frigider pentru o ora sau pentru 20 minute la congelator daca te grabesti.
3. Cu 10 min inainte de expirarea termenului de odihna la rece a aluatului, incalzeste cuptorul la 200 grade C.
4. Scoate pe rand sulurile din frigider si, daca te grabesti tare, taie-le in felii cu latimea de jumatate de centimetru si aseaza-le in tava, lasand spatiu intre ele. Florile vor creste usor si pentru a-si pastra aspectul e preferabil sa nu se lipeasca intre ele. Daca ai ceva mai mult timp si rabdare, taie fiecare sul in 2 – 3 bucati, intinde-l cu sucitorul intr-o foaie cu grosimea de 1/2 cm si taie floricele sau ce vrei tu cu ce forma de bisuiti preferi. Dupa ce le-ai uns cu galbenusul batut cu zahar presara cateva flori de levantica deasupra fiecarui biscuite.
5. Cand ai completat o tava, unge fursecurile cu galbenusul batut cu zahar, astfel incat pe suprafata prajiturelelor sa ramana prinse in ou bobite de zahar. Trebuie sa te misti repede astfel incat aluatul sa fie cat mai rece in momentul in care vei pune tava in cuptorul cald.
6. Se coc aproximativ 15 – 20 minute, dar iti vei da seama cu siguranta cand sunt gata dupa culoarea pe care o vor capata florile si dupa mirosul irezistibil ce vine dinspre cuptor.
7. Iti recomand, desi stiu ca nu vei putea tine cont de sfatul meu, sa le lasi sa se raceasca pentru a te bucura de intreaga lor savoare. Sunt insa foarte bune si calde, aroma de levantica este foarte pronuntata, insa reci isi vor dezvalui cu mai mult succes si gustul de unt.

levantica1 Reteta publicata in premiera pe retetegeniale.wordpress.com

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s