Legume gratinate cu frigarui

Screen Shot 2014-08-05 at 7.44.27 PMHehe…seara buna! M-am apucat de gatit iara… de data asta legume gratinate cu ciuperci… si garnitura de frigarui. E! S-a intors roata acum. La mine carnea e garnitura :-))) Nu va pot spune prea multe de istoria legumelor gratinate, gasiti povesti pe net. Trebuie sa fiu atenta la mancarea de pe foc. Abia astept sa fie gata.

Pentru patru portii de legume am folosit:
1 vanata potrivita ca marime
1 ardei mare
1 dovlegel potrivit
500 grame ciuperci, pot fi de oricare fel, comestibile sa fie 😀
5 catei de usturoi
rozmarin
sare, piper,
3 linguri ulei de masline (eu il prefer pe cel de floarea soarelui) sau doua nuci de unt
frigarui (cumparate gata… aranjate pe bete, dar le puteti face si voi acasa) 12 bucati

DSC_0154Pregatirea: Se spala legumele, se usuca, curata si se taie cubulete. Ciupercile se curata si ele de pamant si se taie de asemenea (eu prefer sa le tai pe profil sa se vada forma de ciuperca pentru un aspect mai placut al mancarii). 3 catei de usturoi se taie in bucati mai mari, ceilalti doi se toaca marunt in cazul in care doriti un gust puternic de usturoi la final. La rozmarin se aleg frunzulitele, si o parte din ele le tocam marunt. Doar cele pentru carne. Se aranjeaza frigaruile (carnea pe bete, din timp, in cazul in care nu le cumparati gata facute), se sareaza, pipereaza, arunca peste ele rozmarinul tocat, se acopera cu o folie alimentara si se dau la frigider.

Intr-o tigaie de teflon se pune uleiul la incalzit sau untul la topit (a nu se ajunge la temperatura de a incepe sa sara din tigaie) si cand acesta este cald se arunca usturoiul si rormarinul. Cand ambele incep sa-si schimbe culoarea se scot din tigaie si se arunca. In locul lor punem usor ardeiul cubulete, il lasam un minut, apoi adaugam vanata si o lasam un alt minut si in cele din urma dovlegelul si ciupercile.

Nu se lasa pe foc decat 10 minute maxim, si se invart tot timpul. Miscarea de invartire a legumelor in tigaie se face ca la clatite. Se arunca in sus intr-o miscare de inainte si inapoi si apoi se prind din zbor :-D.  Daca nu va simtiti insa in stare de manevre folositi lingura de lemnn, dar usor.  Aveti grija cand sunt aproape facute sa nu le striviti.

Screen Shot 2014-08-05 at 7.04.04 PM

Screen Shot 2014-08-05 at 7.05.25 PMScreen Shot 2014-08-05 at 7.05.07 PM

Screen Shot 2014-08-05 at 7.03.03 PMScreen Shot 2014-08-05 at 7.05.37 PM

In paralel puneti pe foc mediu un gratar de teflon. Il ungeti cu putin ulei si-l lasati la incins. Cand este bine incins asezati frigaruile pe gratar si aveti grija sa le intoarceti pe toate partile pana se patrund bine. Vor fi gata cam in aclasi timp cu legumele.  Se tin la cald in cazul in care se rumenesc mai repede.

DSC_0160La final legumele trebuie sa ramana crocante. Nu le lasati pana devin moi si nu puneti ulei mult. Nici gustul si nici aspectul nu va vor mai transmite aceeasi savoare cand le mancati. Le puteti servi cu vin alb, roze (eu il prefer) sau negru daca in loc de frigarui combinati legumele cu un gratar savuros de porc. Alegera carnii este alegerea voastra.  O combinatie buna este si cea cu peste la cuptor sau prajit. Tot cu vin alb si rece… bineinteles.

DSC_0180

Screen Shot 2014-08-06 at 7.33.53 AM

O alta varianta care am incercat-o este cea cu omleta si carnaciori afumati si prajiti. A mers bine cu bere rece. Dar parca nu a fost asa faina ca cea cu frigarui :-P… eee!…o sa vedeti voi!

 

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s