Piftele cu morcovi la tigaie

DSC_0275

Pifteluteeeeeeee… dadaaaaa…ca la mama acasa. Altfel nici nu se putea. O mancare foarte rapida si foarte gustoasa. O mancare de vara, dulce de altfel, pentru cei ce prefera mancarea dulce, dar fara zahar. Desi in Romania si nu numai, sunt multe zone in care la aproape orice fel de mancare se adauga zahar, va pot asigura ca nici nu-mi place si nici nu recomand acest lucru. Pentru a indulci natural o mancare puteti adauga mai mult morcov, ceapa sau ardei copti. Sunt zeci de metode fara a apela la binecunoscutul zahar tos.

Va spun de pe acum, o puteti servi cu un pahar de vin negru, sec… cel mai sec 🙂 la temperatura potrivita, un cabernet spre exemplu. Dar inainte de vin avem nevoie de ingrediente.

Pentru piftelute (aproximativ 20 de bucati medii):
500 grame carne tocata (vita, porc, amestecate, curcan, miel si de ce nu si peste). Eu am ales vita. E de preferat sa cumparati bucata de carne intreaga si sa-i rugati pe cei de la magazin sa o bage la tocator. Sau sa o tocati voi acasa daca aveti masina sau robot de bucatarie.
1 ou, dar puteti pune si doua
1 morcov mai mare
1 ceapa potrivita
1 felie de paine (unii pun doar miez de paine, eu pun o felie intreag, cu coaja cu tot, bine inmuiata in apa)
patrunjel verde din belsug. O parte o puneti la piftelute, cealalta parte o pastram pentru servit. Iarna poate aveti la congelator patrunjel. Este mai bun decat cel uscat.
doi, trei catei de usturoi
ulei, sare, piper

DSC_0238

Se spala morcovul si se da pe razatoarea pe partea cu granulatia cea mai mica (sau se da prin masina de tocat), se taie ceapa si se toaca deasemeni foarte, foarte marunt (nu ca pentru supa). Patrunjelul si usturoiul se spala si se toaca marunt. Painea se pune intr-un castronel cu apa, se lasa pana se inmoaie si apoi se scoate, se stoarce bine si se faramiteaza..

Intr-un castron mare se amesteca, morcovul, ceapa, carnea tocata, patrunjelul, oul, usturoiul, painea, sarea si piperul. Mai pe scurt toate ingredientele si se amesteca foarte bine.

DSC_0243Se lasa 10 minute. Poate lasa si zeama. In acest caz puneti compozitia intr-o sita si lasati la scurs. Cand vreti sa le dati forma e bine sa o faceti cu mainile ude (cu apa rece). Compozitia va fi usor de modelat si nu se valipi de maini.

Dati drumul la foc, 170 grade ori la mediu. Intr-o tigaie incingeti uleiul si puneti piftelele una langa alta. Puneti capac si lasati sa se patrunda. La cateva minute le intoarceti pe cealalta parte. Incercati una sa vedeti daca le puteti lua de pe foc. Ele trebuie sa fie doar prajite, nu arse… nu le lasati mult pe foc, nu plecati de langa ele. Daca le faceti rotunde atunci doar rotiti din cand in cand tigaia si ele se vor intoarce singure. Daca le tineti cat trebuie in ulei si nu le lasati acolo sa se imbaieze :-)))) nu vor necesita degresare. Pe care o puteti face cu un prosop curat daca este cazul.

DSC_0268

Pentru garnitura de morcovi –  5 – 6 portii.
10 morcovi mici spre medii
1 sau 2 cepe, depinde de marime (eu am folosit 2 mai mici)
ulei, sare, piper

Morcovii se spala, se curata si se taie in cuburi mai mari. Ceapa se taie marunt. Intr-o tigaie se pune ulei si se incalzeste dar nu sa sara pe pereti. Puteti folosi si unt, gustul va fi si mai bun dar e bine sa mancati tot ce gatiti imediat. Mancarea e buna si reincalzita dar nu e acelasi lucru ca cea calda si proaspata. In uleiul fierbinte se pune ceapa apoi se acopera si se lasa cateva minute pana se inmoaie un pic si incepe sa arate aurie. Cand ceapa este gata se adauga morcovii, apa fierbinte cat sa-i acopere nu sa pluteasca in ea, sarea si piperul dupa gust. Se lasa la foc mediu aproximativ 10 minute, si se intorc din cand in cand. Daca apa scade mai puteti adauga un pic, dar tot fierbinte sa fie.

Este foarte important ca morcovul sa se patrunda, nu sa se inmoaie. El trebuie la final sa arate lucios si la mestecat sa se simta putin crocant.

DSC_0257E cam asta e. Cand piftelele sunt gata, morcovii sunt gataaa, voi le puteti combina cum vreti. Eu am ales la portie 3 piftele si 6 linguri de morcovi. Voi puteti schimba numaratoarea, cu 4, 5 sau 6 piftele si mai putini morcovi ori mai putine piftele si mai multi morcovi. Doar de voi depinde. Se asezoneaza cu patrunjel verde tocat marunt si un plus de sare si piper.  Pofta buna!

DSC_0284DSC_0279

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s