Ciorba cu perisoare

Screen Shot 2014-08-15 at 11.06.59 PMDaca o sa va asteptati la supa clasica de perisoare cu orez si fara cartofi va inselati… eu am facut supa de perisoare fara orez si cu cartofi 🙂

E super buna si cea cu orez, insa mie-mi place mai mult asta. Ori pentru ca asa imi amintesc sa o fi mancat prima data (stiti voi ca prima iubire nu se uita :-D), ori pentru ca toate doamnele care mi-au servit aceasta ciorba cu perisoare bagau orez in perisoare… si sa va spun drept, estetic nu mi-au placut niciodata boabele de orez iesind ca viermusii din buletele de carnita :-)))) …Si uite asa mi-am restartat sistemul, ca nu puteam renunta la o mancare foarte gustoasa de altfel si iata ce-a iesit.

Sa va mai spun un mic secret… reteta asta pentru ciorba (partea cu legumele) e generala. Ma rog, nu pentru toate ciorbele, daaaar… in functie de carnea pe care o puneti, puteti crea ciorbe cu diferite gusturi. Vreti de perisoare, adaugati perisoare, vreti de vita folositi cubulete de vita, vreti de pui, aripioarele sunt perfecte, vreti de afumatura iarna, ciolanul de porc e o alegere minunata ori miel la Paste. Si lista poate continua cu oua multe, cu smantanaaa…. E destul sa inveti o singura reteta si ai posibilitatea sa savurezi mai multe gusturi schimband doar un ingredient. Si nu in ultimul rand o puteti servi ca o mancare de post pentru cei interesati. Normal ca fiecare fel de carne are zeci de retete personalizate pentru ciorbe dar pentru cei incepatori in ale gatitului poate fi o motivatie usoara de a se apuca de gatit.

Ingredientele pentru 8 – 10 portii… pot fi modificate in functie de cata cantitate doriti sa obtineti sau/si ce aveti in casa, dar nu trebuie totusi sa va lipseasca cel putin:
1 ardei gras
1 morcov, sau doi daca sunt mici
2 cepe potrivite
2, 3 cartofi depinde ca de mari sunt
2 rosii mici sau 1 lingura pasta de tomate
patrunjel verde neaparat in sezonul cald si cat mai mult daca e sa ma intrebati pe mine
leustean daca aveti e minunat daca nu. nu… dar ceva verde trebuie sa existe, sau poate frunze de telina (au cam acelasi gust cu leusteanul)
ulei, sare, piper
un ou

suplimentar pentru un aspect mai frumos si colorat, puteti avea o mana, doua, de mix de legume congelate, care sa aiba cateva boabe de mazare, fasole verde, bucatele de conopida. Nu schimba gustul la ciorba insa ii da un aspect vesel, bogat in forme.

Pentru buletele de carne, avem nevoie de:
500 grame carne (de vita – eu asta am folosit acum, de porc, sau combinata, se poate si de miel daca o faci in special de Paste)
doua oua
gris (nu am o cantitate anume sa va dau, dar completati cu gris dupa ce amestecati carnea cu ouale, pana cand simtiti ca din compozitie puteti face bile fara sa fie moi si sa se lipeasca de maini)
sare, piper
patrunjel verde

Preparearea si gatirea. Pregatiti buletele de carne. Amestecati carnea cu ouale, grisul cat cuprinde (am scris mai sus), sarea, piperul si patrunjelul tocat marunt. Atentie la gris. Nu puneti mult din prima. Puneti cat sa se inchege un pic compozitia de carne, insa nu asa mult sa simtiti ca este tare. De ce? Pentru ca grisul se va umfla si compozitia va deveni si mai tare. Daca simtiti ca mai este nevoie, mai adaugati dupa 10, 15 minute inca putin, daca nu…nu.

Ca sa va vina usor sa modelati bilele de carne umeziti mainile cu apa rece, si abia apoi ciupiti din compozitie si dati forma. O sa mearga usor si rapid. Daca nu aveti incredere ca veti nimeri marimea perisoarelor, pentru a le avea cat de cat de aceeasi dimensiune va puteti folosi de o lingurita pentru a doza cantitatea de carne.

DSC_0247

DSC_0263Intr-o oala de ciorba aruncati ardeiul, ceapa si morcovul (voi alegeti dimensiunea oalei, daca vreti ca ciorba sa aiba mai multa zeama puteti folosi o oala de cinci litri, daca o vreti mai groasa si cu zeama mai putina atunci puteti sa folositit o oala mai mica, de 3, 5 litri spre exemplu).

DSC_0254Peste legume turnati doua, trei linguri de ulei, un pic de apa (cat sa acopere legumele) si lasati pe foc, cu capac, cateva minute doar cat sa se inabuse si ciorba sa se faca mai repede. Daca nu va grabiti atunci puteti pune apa mai multa si lasa la foc mediu pana clocoteste cateva minute. Cand morcovul s-a inmuiat putin, se mai adauga apa (dar fierbinte, de fiecare data fierbinte) si se arunca in oala cartofii. Dupa alte cinci minute de clocot, faceti focul mic, lasati sa se linisteasca si dati drumul la bilele de carne, usor, una cate una si mixul de legume congelate daca aveti. Subliniez!!!. Nu bagati in oala buletele de carne cand apa clocoteste, pentru ca se vor desface.

Se lasa la fiert inca 15 minute si apoi adaugam rosiile tocate marunt, verdeata, si oul batut. Se sareaza, se pipereaza. Inca zece minute si ciorba e gata. Buletele de carne se fierb repede (sunt mici) dar ca sa fiti siguri scoateti una si o taiati in doua.

DSC_0295Pentru o savoare suplimentara va recomand ca in ultimul minut, chiar inainte de a inchide focul sa mai adaugati o mana de patrunjel tocat. Inchideti apoi focul, puneti capacul si lasati macar jumatate de ora inante de a servi. Patrunjelul se va infuza ca la ceai, aroma e minunata. Evident ca-l puteti folosi si proaspat aruncat peste ciorba din farfurie. Iar cu un ardei iute ciorba e o minune!

DSC_0299Sa aveti o saptamana usoara!

 

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s