Lampuki la cuptor

Screen Shot 2014-08-25 at 2.34.32 PM

Lampuki este numele maltez pentru Maki-maki / Dolphinfish, un fel de pește care migrează in jurul insulelor malteze în timpul toamnei. Sezonul de pescuit pentru lampuki tine de la sfârșitul lunii august pana in decembrie, uneori chiar ianuarie. Este cel mai popular peste din Malta.

Duminica de duminica dimineata e targ de peste la Marsaxlokk. E cel mai mare. De vrei un peste delicios aici gasesti cu siguranta. Pescarii ies foarte devreme in larg pentru a avea pe tarabe peste cat mai proaspat. Desi acum in era pescadoarelor totul e mai usor, maltezii prefera in continuare barcile lor traditionale… Luzzu (lutzu). Barcutelor viu colorate de altfel, nu le lipsesc nici ochisorii, deoparte si de alta in fata, pentru ca pescarii de aici spun ca doar ochii barcii vad ce-i sub apa si ii indruma spre zonele pline de peste :-).

Screen Shot 2014-09-01 at 8.08.18 PM

DSC_0277

6964310752_0b94558e91

Acum toata povestea pescuitului este usurata de plasele mari si uneori greoaie pe care, maltezii pescari din tata in fiu le manevreaza cu usurinta. In vremi mai indepartate insa pescarii tăiau și adunau frunzele mari de palmieri pe care le teseau în plute plane de mari dimensiuni. Le impingeau apoi in larg. In timpul zilelor calduroase (mai toate in Malta peste an), pentru ca acesti pesti sunt de suprafata, se adunau in bancuri la umbra, sub plute. Si uite asa cadeau prada pescarilor rabdatori ce-i asteptau in liniste in Luzzu, la cativa metri departare. Dupa cum stim oriunde e importanta linistea la pescuit, altfel pestele se sperie si fuge.
Această metodă este cunoscută sub numele de kannizzati și nu s-a schimbat cu mult fata de cea din vremea romanilor, desi acum maltezii nu mai pescuiesc cu plute din frunze de palmieri.

Lampuki sunt comercializati atât pentru consumul local, precum și pentru export, Malta fiind una dintre tarile mari exportatoare de peste, chiar daca ea este o tara mica pe harta lumii.

In caz ca vreti sa stiti mai multe nu doar despre lampuki, am gasit un link interesant in care veti descoperi zeci de feluri de peste si fructe de mare.
http://www.mjseafood.com/fishipedia-seafood-guide/species-information/

DSC_0128

Reteta e simpla si sunt convinsa ca o stie oricine… e banala… dar delicioasa. Se poate aplica la aproape ori fel de peste. Eu o recomand cu rosii cheri… dar cum nu am avut in bucatarie am taiat un ardei rosu julien (adica fideluta)… macar culoare sa fie.

Lampuki este un peste hranitor, nu cu multe calorii dealtfel. Nu este un peste foarte gras, nu are multe oase iar carnea este alba, dulce si un pic seaca. Fata de alti pesti pielea nu se mananca, este destul de tare…cel putin dupa mine. Insa nimic pe lumea asta nu il poate face mai bun, indiferent cum este gatit, daca este asortat cu un vin alb si rece… ca orice alt peste 🙂

Ingrediente
1 peste in cazul asta lampuki (sau orice alt peste aveti)
50 ml vin alb
5 masline verzi… de data asta. Pot fi si negre.
1 ardei rosu
o lingura de capere
ceapa verde
patrunjel
cateva felii de lamaie
ulei
sare, piper

Am spalat pestele, l-am curatat (eviscerat e termenul). Am uitat sa specific ca nu este un peste cu solzi, dar oricum v-am atentionat mai sus asupra pielii. L-am uns cu ulei de masline (este fantastic orice fel de ulei… comestibil sa fie :-D) si l-am pus in tava alaturi de ardeiul taiat julien, de capere, masline verzi taiate marunt (de obicei folosesc la peste masline negre mici in ulei… tot pentru un surplus de culoare), ceapa verde proaspata, sare, piper si evident lamaie… cu care l-am „imbalsamat” :-)))) pe toate partile. Si inainte de a-l baga la cuptor l-am stropit cu o cescuta de vin alb.

DSC_0137

In maxim 30 minute la foc mediu in cupton minunea a fost gata. L-am servit alaturi de patrunjel verde, lamaie proaspata si patru spirale de paste…  asa doar de divertisment.

Screen Shot 2014-08-31 at 7.57.08 AM

Atentie ori de cate ori cumparati peste, va veti da seama daca este proaspat in special dupa limpezimea ochiului si aspectul curat al branhiilor.

Ceapa verde puteti avea aproape tot timpul anului daca va aprovizionati cu arpagic pe care il tineti la racoare in casa. Intr-o jardiniera cu pamant infingeti capatanile mici si nu in mult timp ceapa verde va iesi la iveala exact la dumneavoastra in bucatarieeeeeee :-D.

1009172_10201232566351876_1747738590_o

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s