Terina de somon cu brocoli

Faptul ca nu am o terina – forma dedicata – cu peretii grosi si neaparat dreptunghiulara, nu ma impiedica sa pregatesc din cand in cand cate o terina de ficat sau de somon. Folosesc in locul formei speciale un vas din ceramica smaltuita, cu pereti drepti, rezistent la temperatura ridicata si care asigura o coacere uniforma a compozitiei. Placerea de a simti gustul fin si usor al terinei de somon nu poate fi refuzata doar pentru un motiv atat de frivol!

terina principalPentru a pregati o terina de somon pentru  4 persoane ai nevoie de:
300 g pave de somon (nu are piele, nu are oase)
300 g brocoli buchetele – poate sa fie proaspta sau chiar congelat
2 oua mici
100 g iaurt sau smantana
sare, piper
o terina (vasul special) sau, mai simplu, un vas cu peretii mai grosi (vezi mai sus de ce), pe care il tapetezi cu hartie de copt
terina prezentare 0
1. Incalzeste cuptorul la 200 grade C.
2. Fileul de somon, spalat bine si sters, presara-l cu un praf de sare, unge-l cu putin ulei si infasoara-l in hartie de copt. Pune-l intr-un vas in cuptor pentru aproximativ 10 minute. Dupa ce scoti pestele lasa cuptorul aprins. Scoate somonul copt (nu te ingrijora daca ai impresia ca nu este patruns suficient, va ajunge in curand din nou in cuptorul incins) si zbrobeste-l cu furculita, astfel incat sa ramana bucatele compacte de carne, nu chiar o pasta. Acum este momentul pentru a fi vigilent si sa indepartezi vreun osicior ratacit in bucata de peste.
somon
Bate un ou impreuna cu jumatate din cantitatea de iaurt (pentru un preparat atat de dietetic incat poate fi consumat chiar si in dieta Dukan, in zilele PL) sau cu jumatate din cantitatea de smantana daca nu ai o problema cu caloriile. Nu este o diferenta semnificativa de gust intre cele doua variante. Potriveste de sare si piper.
3. Cat timp pestele sta in cuptor la prima sa vizita in acel spatiu opareste rapid buchetelele de brocoli in apa cu sare sau pune-le pentru cateva minute la bain marie pana se inmoaie usor.
brocoli
Apoi zbrobeste-le usor cu furculita, fara a le pasa de tot, amesteca-le cu cel de-al doilea ou batut cu restul cantitatii de iaurt/smantana si potriveste de sare si piper.
4. Pune in vas jumatate din amestecul cu somon netezit intr-un strat uniform, intinde deasupra un strat de brocoli de asemenea, uniform si termina cu un ultim un strat din peste.
5. Pune la copt pentru aproximativ 30 minute, pana ce crusta de deasupra va capata o culoare rozliu – galbuie fara a se arde insa.
terina coapta1
6. Lasa terina sa se raceasca la temperatura camerei, apoi pune-o la rece pentru cel putin 12 ore inainte de a o servi. Pentru ca este o … terina, exact, se serveste rece, ca aperitiv, fie simpla, fie insotita de un sos de maioneza cu smantana si chives tocat fin. Mie, insa, imi place si calda.

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s