Femeia… Soarele… Iubirea… si Tarta de mere

Screen Shot 2015-03-08 at 7.38.53 AM

“Din pasiunea unei femei izvoraste viata eterna.”  James Clavell 🙂

Bunica din partea mamei, singura pe care am cunoscut-o de altfel, imi spunea ca femeia este precum soarele. Te incalzeste cand ai nevoie, dar te si frige cand nu esti atent. Te imbratiseaza odata si apoi o cauti mereu precum lumina zilei. „Sunt femei si femei Mario” tipa haios bunicul din fotoliu… „Asa o fi mai Gicu”… suspina bunica framantand cu mainile ei puternice coca de aluat pentru tarta de mere pe care o facea ritualic odata cu venirea primaverii… si urma soptindu-mi doar ca pentru ea „dar femeia oricum ar fi ea este si va ramane mereu o poarta pentru lumea asta”. Avea, in timp, sa mi se confirme adevarurile bunicii prin cartile, oamenii si locurile din jurul meu.

Stia reteta de la buna ei si o ducea cu ea an dupa an (ca si turta cu julfa de Craciun), spre deliciul nostru si multumirea ei intru truda depusa. Ne iubea pe toti asa cum stia ea si cu rabdare ne-o repeta si noua, ca pe un psalm, sa o stim si sa o ducem ca si ea mai departe. Si nu a fost putina emotie cand pe prima poarta mareata a unei case maramuresene mi s-a revelat cosmologia bunicii din vorbele ei soptite, prescurile ei delicate, painicile coapte aburinde si turtele sau tartele pe care le facea, in special cea de mere. Si asa am inceput sa caut intelesuri. Simbolul soarelui, in general, este un cerc cu un punct in mijloc iar in cultura universala cercul este „înzestrat cu puterea de a apăra, căci, simbolic, semnifică veşnicia”. Tarta bunicii mele arata precum motivele solare, sculptate adanc in lemnul stejarilor ce strajuie de sute de ani casele oamenilor din zona. Si abia atunci am inteles de ce bunica ne vorbea mereu de soare, de iubire… si despre femeie ca o poarta.

5

Sursa foto: http://www.muzeumm.baiamare.rdsnet.ro/stire.php?id_stire=5

10998024_709864772465193_4093567118635860819_n-1 Sursa foto: http://www.tomabonciu.ro

Aveam sa o simt pe bunica a doua oara la Mircea Eliade cand am citit „Poarta îndeplineste în viata poporului român rolul unei fapturi magice, care veghează la toate actele capitale din viata insului. Prima trecere pe sub poartă înseamnă aproape o intrare în viată, în viata reală de afară. Poarta veghează la căsătorie si pe sub poartă mortul e dus, solemn, spre lăcasul de veci. Este atunci, o reîntoarcere în lumea dintâi; ciclul e închis, si poarta rămâne mai departe, cu un om mai putin, să vegheze alte nasteri, alte nunti, alte morti” (Insula, 373). Femeia ca o faptura magica vegheaza necontenit. Prin ea te nasti, vii de dincolo, aici. Femeia ca mama te sustine, mangaie, ingrijeste, hraneste. Te sprijina si te urmeaza in toti anii ei din viata, printre propriile griji cotidiene pe care si le ascunde mai mereu, sa nu te ingrijoreze pe tine. Esti prezent mereu acolo in sufletul si inima ei… ca o rugaciune, pana la final cand ea insasi ca un bulgare mic de energie se reintoarce la soarele de unde a venit. In urma bunicii mele a ramas un dor, o intelepciune si o caldura pe care o simt mereu in jurul meu. O simt la mama, la prietenele dragi, la ” sunt femei si femei” cum spunea bunicul. E o caldura solara care o redescopar de cate ori repet ca si bunica, altora, reteta de turta de mere :-).

Astazi, urandu-i mamei un la multi ani, printre mici lingusiri siropoase dar adevarate, primesc un raspuns ce ma gadila la memorie si la harnicie :-)))))… ” merci,  trebuie sa ii multumesc mamei mele ca m-a facut, ca sa te am pe tine iubirea mea draga si scumpa…” heheeeee, raspuns de mama, femeie de femeie. Discutia a continuat si tarta a inceput sa prinda contur in maxim doua ore fiind gata.

Nu am s-o mai lungesc. Cum cernea bunica faina si cauta oul cel mai cel, cum framanta ea coca pana prindea un luciu sidefiu si cu cata migala intindea aluatul gata racit pe forma de tarta rotunda, despre simbolul marului sau bunatatea bunicului poate intr-o alta poveste. Va redau insa acum, asaaaa mai „contemporan”, reteta de tarta de mere cu simbolul vesniciei pe ea.

______________________________

Ca forma de tarta  am folosit una cu diametrul de 26 cm si inaltime de 3… ideala este cea cu inaltimea de 1.5 cm maxim (a mea a fost mult prea inalta).

Pentru aluat am folosit : 100grame unt (bunica folosea untura alba nesarata doar pentru prajituri iar tarta iesea mult mai frageda desi o taia abia a doua zi), 200 grame faina si ceva in plus pentru lucru, 40 grame zahar si un praf de sare, 1 galbenus, 2 linguri suc de mere (ori o fiola mica de esenta de mere, ca tot vorbeam de contemporan :-)) )

Pentru umplutura: 9 mere acrisoare (2 pentru terci si 7 pentru decor), 1 lamaie, 5 linguri nectar de mere (poate fi si de caise dulce-acrisor sau pere), un varf de scortisoara, alune, nuci pisate, o „nuca” mica de unt pentru uns forma, cateva linguri de apa.

Intr-un castron preincalzit am lasat untul la topit si apoi l-am frecat pana i-am obtinut o consistenta cremoasa. L-am varsat apoi peste bolul cu faina, zaharul, galbenusul de ou, varful de sare si sucul sau esenta de mar si am amestecat usor cu mixerul pana s-a facut o coca nici tare, nici moale. Am luat apoi la framantat aluatul pana ce a devenit lucios nu inainte de a-mi tapeta mainile cu faina (si nu odata). Cand aluatul devenit lucios s-a dovedit a fi un pic elastic l-am adunat in castron in forma de bila, l-am acoperit cu o folie de plastic transparenta si l-am dat la frigider pentru o ora.

Screen Shot 2015-03-08 at 7.41.34 AM

Intre timp am curatat 2 mere, le-am indepartat cotoarele, coaja si le-am taiat in bucatele asemanatoare ca dimensiune. Le-am pus intr-o craticioara si peste zeama de la lamaie cu un varf de scortisoara. Am adaugat apa, am pus capac si am lasat-o sa fiarba la foc mic pana s-au inmuiat fructele. Am adaugat nectarul si am mai lasat 10 / 15 minute sa fiarba la foc mediu. Din cand in cand trebuie sa amestecam cu o paletica (paletica doar pentru dulciuri…nu o folositi pe aceeasi cu care preparati ceapa si usturoiul 😀 ) pentru a nu se lipi. Am luat apoi cratita de pe foc si am lasat-o putin la racit la temperatura camerei. Cand continutul este racit se mai paseaza odata in cazul in care fructele nu s-au facut terci toate la fierbere (de aceea este bine ca bucatelele de fructe sa aiba cam aceleasi dimensiuni si nu unele mai mari, altele mai mici). Compozitia ar trebui sa arate ca un gem (de altfel puteti folosi si gem de mere, caise… si lista e lunga, in functie de ce combinatii doriti, ori ce fel de fructe aveti. Tineti doar cont la cantitatea de zahar).

Cat am uns forma de tarta cu unt (grasime) si am intins aluatul pe toata suprafata formei, ridicandu-l usor in sus pana la buza formei (jumatatea peretelui la forma mea), cuptorul s-a incins la 200 grade. Am intins terciul de mere peste aluat si am copt circa 20 de minute nu inainte de a slabi un pic „cureaua” gradelor de la 200 la 170 cand am bagat tava in cuptor. Intre timp mi-am „pierdut” timpul cu restul de mere pe care le-am curatat si taiat pe fiecare in 6 felii de aceeasi grosime… nu una mai groasa si alta mai subtire.

Screen Shot 2015-03-08 at 7.42.39 AM

Dupa cele 20 de minute am scos tarta si am lasat-o la racit un pic. Am asezat feliile de mere peste tarta coapta, asa cum si buna le punea, iar deasupra am presarat alunele, nucile pisate si un praf fin de scortisora. Dupa alte 15 minute de copt frumusetea mea de tarta a aratat ca in poza de mai jos.

Screen Shot 2015-03-08 at 7.45.57 AM

E ziua femeii astazi, a celei de langa tine, bunica, mama, sora, fiica, prietena, colega, straina… cu un rol sau mai multe asumate.

Cu drag si caldura un La multi ani! de la Adina si Catalina, alias Retete geniale

P.S. Dar sa nu uitam si de ziua barbatului, a celui de langa tine, a bunicului, a tatalui, fratelui, fiului, prietenului, colegului, strainului… cu un rol sau mai multe asumate, carora trebuie si lor sa le multumim ca exista in vietile noastre, ne sunt aproape si ne fac viata mai frumoasa si sper mai haioasa… ca bunicul bunicii…  eeee… ce s-au mai iubit ei doi! 😀

Screen Shot 2015-03-08 at 7.44.31 AM

Pofta buna si o primavara frumoasa tuturor! 

_____________________________________________________________________________

sursa foto cover:  http://ziarmm.ro/expozitie-foto-despre-simbolurile-astrale-in-arhitectura-traditionala-maramureseana-afla-cand/

despre Mircea Eliade: http://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade

si despre soare pentru cei mai mult decat curiosi: http://ro.wikipedia.org/wiki/Soare

🙂

Anunțuri

One response to “Femeia… Soarele… Iubirea… si Tarta de mere

  1. DA! placut tare 🙂 ritul trecerii este unul foarte important in cultura romaneasca, iar romanul surprinde simbolistica portii pe unde nu te astepti 🙂 a fost o placere sa citesc articolul 🙂 iar tarta arata mai mult decat minunat, cu siguranta o sa incerc!

    Apreciază

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s