Pui cu struguri

Toamna aceasta blanda si prelunga mi-a dat imbold sa iau si mai multa bucurie din roadele ei. Cum strugurii autohtoni imi plac foarte, foarte mult, era inevitabil sa nu incerc sa prelungesc placerea savurarii lor. Asa mi-au aparut in camara borcanelele cu struguri murati, deliciosi ca garnitura la o friptura aburinda in toiul iernii, sau aceasta mancarica rapida in care gustul dulce-acrisor al strugurilor completeaza fericit un piept de pui invelit in sosul onctuos de smantana si vin.
1 pui cu struguri_pregatire_1
Ai nevoie de:
1 ceapa mica
1/2 cana de boabe de struguri albi sau negri, dupa plac, carora ar fi bine sa le scoti samburii; eu prefer strugurii dulci pentru aceasta retea, dar tu ii vei alege dupa propriul gust
500 g piept de pui
1 lingura unt
125 ml vin alb sec
125 ml smantana
1 lingurita amidon
ulei, sare, piper negru macinat
1. Sareaza si pipereaza bucatile de carne, apoi le inabusi 5 – 6 minute intr-o tigaie cu ulei incins, acoperita. Descopera apoi tigaia si lasa carena sa se rumeneasca frumos pe toate partile. Scoate-le apoi pe o farfurie si lasa-le momentan deoparte.
2. Curata si toaca marunt ceapa. In tigaia in care ai rumenit puiul adauga peste uleiul ramas untul si cand acesta s-a topit, caleste ceapa pana devine lucioasa si moale. Pune inapoi in tigaie puiul si sucul pe care l-a lasat, adauga 1 cana de apa si lasa sa fiarba acoperit la foc mic pana se patrunde suficient carnea, iar sosul a scazut.
1 pui cu struguri_pregatire
3. Desfa amidonul intr-o cantitate mica de vin intr-o farfurie, dilueaza amestecul adaugand intreaga cantitate de vin, apoi toarna in tigaie si lasa pe foc sa fiarba inca 1 – 2 minute, amestecand mereu.
4. Amesteca smantana cu cateva linguri din sosul din tigaie pentru a subtia cat de cat smantana, apoi toarn-o peste carnea si sosul din tigaie. Pune si boabele de struguri, potriveste de sare si piper si lasa sa fiarba inca 1 minut, scururand din cand in cand tigaia.
Mie imi place sa alatur acestui preparat o garnitura din orez cu ciuperci, porumb si ceapa calita.
1 pui cu struguri prezentare

Ti-a placut?