Turn de bezea

Screen Shot 2014-10-04 at 1.41.02 PM

Un desert ce nu necesita multa munca, chiar daca pentru pregatirea lui trebuie alocat un interval de timp mare este acest turn de bezea. Consumul mare de timp vine din faptul ca bezeaua trebuie sa sa stea mult in cuptor pentru coacere si mai ales pentru racire. In rest, pregatirea este simpla, rezultatul spectaculos si pe masura de gustos. Rabdarea pretinsa de pregatirea blatului de bezea este rasplatita imediat ce asamblezi turnul, pentru ca te poti infrupta imediat din ea.

2 turn prezentare

Iata de ce ai nevoie
Pentru blatul de bezea:
4 albusuri (ouale trebuie scoase din frigider cu minim 4-5 ore inainte de prepararea prajiturii)
200 g zahar fin
1 lingurita amidon
1 lingurita otet
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema:
300 g ciocolata
150 g frisca lichida
Pentru decor: sos  de zmeura sau alune prajite si tocate marunt.

Evident, inainte de a prepara bezeaua trebuie sa pregatesti o tava de 26×36 tapetand-o cu hartie de copt si marcand pe verso-ul acesteia 2 dreptunghiuri egale despartite de un spatiu de 2 – 3 cm. Incalzeste cuptorul la 140 grade C.

1. Mixeaza cele 4 albusuri cu un pic de sare pana obtii o spuma densa si frumoasa. Te avertizez ca fara un mixer (de preferat robot/mixer fix, nu de mana) obtinerea unei bezele de consistenta corecta este foarte dificila. Adauga zaharul treptat, cate 1-2 linguri continuand mixarea. Doar cand prima cantitate de zahar s-a topit complet o adaugi pe urmatoarea si tot asa pana ai incorportat cele 200 g.

1 bezea

2. In bezeaua lucioasa adaugi amidonul, otetul si vanilia omogenizand compozitia prin mixarea amestecului inca 1-2 minute. Pune bezeaua in tava  in interiorul celor 2 dreptunghiuri trasate pe hartie, in start de aproximativ 2 cm si niveland usor cu spatula. Respecta spatiul de 2-3 cm intre dreptunghiuri pentru a evita lipirea celor doua foi in timpul coacerii

2 foile pt turn

3. Pune bezeaua la copt, reducand dupa 15 min temperatura cuptorului la 120 grade C. Dupa 1 ora, 1 ora si un sfert, cand bezeaua este coapta, stinge focul/inchide cuptorul electric, lasand bezeaua sa se raceasca lent in cuptorul inchis. Pentru racirea completa este nevoie de cateva ore, ideal chiar ar fi sa ramana peste noapte. Daca fortezi racirea scotand bezeaua din cuptor exista riscul ca aceasta sa crape. Evident, va suferi doar aspectul, nu si gustul, insa exista remediu si pentru aceste crapaturi – le acoperi cu crema 🙂

4. Topeste ciocolata in bain-marie. Bate frisca, iar apoi incorporeaza in ea ciocolata  topita si racita usor. Lasa crema la rece pentru 1 – 2 ore pentru a se raci si intari usor.

5. Daca optezi pentru decorarea cu alune atunci zbrobeste sau toaca grosier alunele prajite (evident, nesarate!). Daca preferi sa folosesti zmeura, asa cum am ales si eu, pregateste un sos grosut dintr-o cana de zmeura (poate fi proaspata sau congelata) si 1/2 cana de zahar fierte impreuna la foc mic. Pe masura ce fructele se inmoaie striveste-le cu furculita. Cand zaharul s-a topit complet, trece pasta prin sitaastfel incat sa indepartezi toti samburii. Pune din nou la fiert la foc mic pasta obtinuta pana ajunge la consistenta mierii. Lasa-l sa se raceasca inainte de a-l folosi.

6. Ultimul pas pana la momentul desfatarii cu bunatatea pregatita: asamblarea turnului. Ridica cu grija foile de bezea din tava in care s-au copt si indeparteaza incet harta de copt. Spun cu grija pentru ca foile sunt fragile si se pot rupe foarte usor. Pune prima foaie in tava in care vei monta prajitura si intinde in strat uniform 2/3 din cantitatea de crema rece. Daca preferi alune, acum este momentul sa presari peste crema un strat uniform de tocatura de alune. Daca ai pregatit sosul de zmeura, stropeste crema cu acesta, pastrand 1/3 din cantitate pentru final. Oricare varianta de decor ai ales, aseaza acum deasupra cea de a doua foaie de bezea. Stropeste-o cu restul de sos de zmeura si intinde deasupra restul de crema. Pentru varianta cu alune, peste cea de a doua foaie intinde in strat uniform crema ramasa si presara cu alune tocate. Asta este tot, pofta buna!

0-turn-alt-view-2_poza-principala-e1412416626788

 

1 responses to “Turn de bezea

  1. Pingback: Tort de bezea sau “tortulet” Pavlova | Retete Geniale

Ti-a placut?