Impatimitilor de ciocolata, apropiati-va! Luati aminte, acest tort este un rasfat pentru pofticiosi si pentru cioco-holici, asa cum recunosc ca sunt si eu. Senzationala alternanta de lava cake pe post de blat de ciocolata si creme ganache – adica tot ciocolata, este foarte departe de plictisitoarea secventa blat – crema- blat a torturilor pe care le pregatim in mod obisnuit intr-o bucatarie de bloc si nu intr-un laborator de cofetarie. Atentie, savurati, delectati-va, traiti clipa, dar nu uitati ca totul are un pret – in cazul acesta, caloriile si remuscarile abaterii grave de la dieta (in situatia mea 😦 ). Dar, merita, este un tort de mare efect ce ofera satisfactia realizarii unei mici capodopere chiar si unui timid in ale cofetaritului, intr-atat de simplu este de realizat.
Gata, la treaba neintarziat! Ai nevoie de 30 minute pentru pregatire, 1 noapte de odihna pentru tine si pentru crema, 35 – 40 minute timp de coacere pentru blat si inca 10 minute pentru montat. In plus, iti mai trebuie:
Pentru blat
175 grame ciocolata neagra
115 grame unt
1/2 lingurita esenta de vanilie
85 grame zahar pudra
3 oua
45 g faina
3 linguri migdale macinate fin (daca gasesti, foloseste faina de migdale)
Dupa preferinta, pentru o aroma placuta poti adauga si o lingurita rasa de coaja de portocala rasa.
Pentru crema
500 grame ciocolata – eu prefer o combinatie in parti egale de ciocolata neagra si ciocolata cu lapte, dar aici poti da frau liber gustului tau
400 ml frisca
Cantitatile de mai sus sunt suficiente pentru o forma de tort rotunda cu diametrul de 23 cm sau pentru o forma patrata cu latura de 20 cm (despre geometrie si cofetarie – intr-o postare viitoare). Evident, daca forma pe care vrei sa o folosesti nu este din silicon trebuie sa o tapetezi cu hartie de copt, iar acest lucru trebuie facut inainte de a te apuca de pregatirea blatului.
1.Incalzeste cuptorul la 200 – 225 grade Celsius.
2.Rupe ciocolata in bucati si pune-o intr-un vas termo-rezistent pe bain-marie. Ai grija ca vasul cu ciocolata sa nu atinga apa fierbinte. Lasa ciocolata sa se topeasca, amestecand din timp in timp pana la topirea completa a acesteia. Adauga untul si esenta de vanilie si amesteca pana la omogenizarea compozitiei. Ia vasul de pe bain-marie si lasa amestecul sa se racoreasca putin, cat sa nu arda la mana, timp in care te ocupi de pasul 3.
3. Freaca galbenusurile cu zaharul intr-un bol uscat pana ai o crema consistenta de culoare galben deschis. adauga coaja de portocala – daca este cazul.
4. Adauga treptat ciocolata in crema de ou amestecand constant pana obtii o mixtura omogena.
5. Incorporeaza faina si faina de migdale, omogenizand bine.
6. Intr-un bol degresat si uscat bate spuma tare albusurile. Adauga jumatate din spuma in compozitia de ciocolata si omogenizeaza bine. Apoi adauga si restul de spuma incorporand-o delicat in amestec, prin miscari usoare de rastunare, de jos in sus.
7. Pune amestecul in forma si da la cuptor pentru 35 – 40 minute sau, in functie de preformanta cuptorului tau, pana blatul este copt si scobitoarea cu care il poti testa iese curata. Cand este copt, scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca macar 5 – 10 minute, apoi rastoarna blatul pe un gratar si lasa-l sa se raceasca bine.
8. Acum te poti ocupa de pregatirea cremei. Pune frisca la incalzit pe bain-marie, fara a o aduce insa la fierbere. In frisca incalzita pune ciocolata rupta in bucatele si las-o sa se inmoaie bine. Nu amesteca inca in frisca, asteapta cam 10 minute. Abia cand constati ca ciocolata s-a inmuiat bine poti sa incepi sa amesteci cu lingura pana ce compozitia de frisca si ciocolata este foarte omogena. Lasa crema la frigider peste noapte sau macar pentru 4 -5 ore. In acest timp, crema se va intari si va deveni lucioasa.
9. Blatul are o consistenta mai aparte si iti recomand sa nu incerci sa il separi in foi folosind cutitul pentru ca se va faraminta destul de tare. Iti sugerez sa apelezi la o metoda traditionala, folosita si de bunii nostri (la taierea branzei si a mamaligii, e drept) si anume taierea cu firul de ata. Daca nu ai mai facut asta, e bine sa iti marchezi cu scobitori pe lateralele blatului punctele in care vei trage ata prin blat, astfel incat foaia sa aiba o grosime egala peste tot. Daca vrei foi mai subtiri, poti taia blatul in 3 foi, eu prefer foile de 1.5 – 2 cm grosime.
10. Mixeaza bine crema rece pentru 7 – 8 minute. Poti adauga o lingura de lichior de portocale, visinata sau alt alcool.
11. Intinde jumatate din crema pe prima foaie, intr-un strat uniform ca grosime. Pune cu grija deasupra cea de a doua foaie, peste care intinzi intr-un strat de asemenea, uniform, restul de crema. Ai grija sa repartizezi crema si pe lateralele tortului. Decoreaza-l dupa inspiratie, pasiune, rabdare, talent. Cel mai simplu insa este sa razi ciocolata foarte rece si sa pui „carlionti” de ciocolata obtinuti cu ajutorul racletei de curatat legume. Lasa-l la rece cat iti permiti.
12. Prajitura aceasta este minunata: o poti servi chiar si doar dupa un foarte scurt timp de stat la rece, cand va fi fina si cremoasa, dar daca ii acorzi ceva mai mult timp pentru a sta la frigider, o noapte sau o zi, se va transforma intr-un tort format din straturi distincte de ciocolata, adica foaie de ciocolata peste care ai crema de ciocolata si tot asa. Merita sa ai rabdare, asa este absolut senzational.
Adica asa – daca preferi varianta cremoasa si mai apropiata de cum te astepti sa fie un tort in mod obisnuit:
Sau asa, tortul senzational despre care este aceasta postare, de fapt:
Oricare este optiunea ta, iti doresc sa te bucuri de acest deliciu si sa ai pofta!
Reteta publicata in premiera pe Retetegeniale.wordpress.com