Smochine la gratar cu crema de mascarpone

Desi nu sunt neaparat fructele mele preferate, de fiecare data cand vad smochine proaspete ma napadeste nostalgia dulce a unei amintiri de cand copila mea era micuta. Retraiesc cu drag momentele unei calatorii spre mare impreuna cu familia si-mi amintesc pasaje intregi dintr-o poveste pe care fetita mea o asculta, iar si iar, la casetofonul din masina:  Muc cel Mic. Evident, ascultand-o de atatea ori, imi amintesc chiar si acum destul de bine intamplarile prin care a trecut Muc, un biet omulet batut de soarta si oropsit de oameni, dar care, datorita sufletului curat si istetimii sale, a reusit sa razbata prin jungla dezamagirilor, minciunilor si nedreptatilor. Bine, bine, veti spune, dar ce legatura e intre Muc cel Mic si smochine?!  Cu smochine si-a potolit foamea, cu smochine si-a rascumparat umilintele, cu smochine si-a asigurat traiul pana la sfarsitul vietii. Iar ce a ramas din povestea aceasta peste multi ani de la acea excursie este replica „iar smochine?!” pastrata in „argoul” de familie si folosita cu haz la momentul oportun. Povestea o gasiti aici si continuarea aici, iar mai jos, o reteta pentru a savura smochinele proaspete.

smochine servire

Ai nevoie de:
12 smochine proaspete, bine coapte, dar nu moi
1/4 cana plus o lingura de miere
1 fir de rozmarin proaspat
150 g mascarpone
coaja de lamaie,  1/2 lingurita esenta de rom

smochine proaspete

1. Amesteca bine cu mixerul 1 lingura de miere cu branza mascarpone, coaja de lamaie si esenta de rom.
2. Taie smochinele in jumatate pe lungime.
3. Incalzeste mierea impreuna cu rozmarinul intr-o craticioara nu prea adanca, la foc moderat. Cand mierea ajunge aproape de fierbere, redu focul si lasa vasul pe flacara inca 2 minute avand grija ca mierea sa nu fiarba. Stinge focul si cu grija, dar repede, trece jumtatile de smochine prin mierea fierbinte, intorcandu-le pe toate partile si fara sa le lasi prea mult timp in lichidul fierbinte. Ai grija, frige! E mai sigur sa folosesti o lingura sau un cleste, nu degetele 🙂 Asigura-te ca fructele sunt acoperite cu o pelicula de miere peste tot si in mod special,  pe partea taiata. Scoate smochinele pe un platou, cu partea taiata in sus.
4. Pe gratarul deja incins  (eu folosesc un gratar electric, c-asa-i la bloc) aseaza smochinele cu partea taiata in jos.  Cand ai terminat de asezat toate jumatatile, poti incepe sa le intorci pe cele pe care le-ai pus primele si care, daca gratarul a fost suficient de fierbinte, deja s-au facut suficient pe partea taiata. Iti dai seama ca este asa dupa dungile de grill imprimate pe fructe  si dupa faptul ca mierea a inceput sa se caramelizeze. Ia-le de pe gratar cand au deja urme de grill pe ambele parti si s-au incalzit, fara sa se inmoaie insa prea tare, astfel incat le poti lua cu mana.

smochine pe gratar

5. Se servesc calde,  asezate cu partea taiata in sus, pe un strat de crema de mascarpone alaturi de o lingura zdravana de crema, astfel incat inainte de a le duce la gura sa le poti tavali bine in crema de mascarpone.

Extra-pont 🙂
Daca tot vei ispasi prin spalarea gratarului pacatul de a te delecta cu acest deliciu, merita sa incerci si varianta „aperitiv” a acestui preparat: dupa ce le-ai luat de pe gratar presara-le cu piper proaspat macinat, negru si rosu si serveste-le cu branza moale (tip Chevre) si biscuiti crackers. Nu trebuie sa lipseasca un pahar de vin rece demi-sec.

smochine cu crema branza

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s