Poale-n brau ca la Liuzi

Ce sunt Poalele-n brau? Placinte, despre ele este vorba! Cu branza multa, dulci si savuroase. Dar Liuzi ce este? Cine a mai auzit de  acest nume?! Si ce o fi diferit la placintele pe stil „Liuzi”? Sa o luam metodic!
Poale-n brau… Toata lumea le stie ca pe niste branzoaice dolofane, rumene si iute datatoare de placere papilelor gustative, de felul lor din partile Moldovei. Pe cat de indragite sunt, pe atat de temute pentru efectul pe care il au asupra siluetei cand se trece dincolo de limita ispitei careia i se cedeaza doar o data, doar ocazional, devenind parte a unei „diete” sanatoase, nevoie mare.
Insa, ce mai este si acest Liuzi? Sa fie cineva anume, barbat sau femeie ori poate este un loc nestiut de pe cine stie ce meleaguri?! Liuzi este numele uitat al unei comunitati din Bucovina, formata prin colonizarea unui teritoriu „rupt” dintr-un sat de la poalele Obcinii Mari in judetul Suceava, teritoriu ce a fost vandut Manastirii Humor. Bucata de sat ajunsa in stapanirea manastirii s-a numit de atunci si pana in 1938 Liudi Humora (intr-o traducere aproximativa „Oamenii Humorului”), iar oamenii cu care manastirea a colonizat acest nou satuc erau numiti liuzi, acestia primind de la biserica dreptul de a cultiva pamanturile bisericii in schimbul platii unui bir. Ceva in plus despre acest satuc si oamenii lui puteti afla de aici

Bine, bine, si ce e cu asta? Ce este special in asta, in toate satele din Bucovina se fac poale-n brau! Da, corect, dar nu ca acestea. Priveste fotografia de mai jos si mai gandeste-te. Asa-i ca nu ai mai vazut asa ceva?
_MG_8177Aceste placinte cu branza nu se coc in cuptor, nu sunt rotofeie de prea multa coca, dar sunt din cale-afara de generoase in umplutura din crema de branza dulce si inoata in sosul din smantana groasa si aromata.  Iata cum se pregatesc.

Pornim de la un aluat de cozonac pentru care ai nevoie de:
1 kg faina
400 g zahar
250 g grasime: unt, ulei, margarina sau un amestec din toate, dupa obicei si preferinta
4 galbenusuri
1/2 l lapte
50 g drojdie de bere
1 lingurita esenta de vanilie sau rom, coaja de lamaie, 1/8 lingurita de sare

Mai ai nevoie pentru umplutura de:
700 g branza dulce proaspata, scursa cat de bine se poate de apa
250 g zahar (dupa cat de dulci iti doresti sa fie placintele)
4 galbenusuri batute usor
coaja rasa de lamaie, un praf de sare, zahar vanilat

Nu uita de sos, pentru care ai nevoie de:
500 g smantana grasa (de exemplu cea de la Muller cu 24% continut grasime)
250 g zahar tos fin (sau dupa cat de dulce il doresti sa fie)
zahar vanilat (dupa preferinta)

1. Intai de toate pregatesti maiaua amestecand drojdia, o lingurita de zahar, o mana de faina si putina apa calduta. Se lasa la crescut la loc cald, minim 30 minute.
2. Intre timp, pune la fiert laptele cu zaharul si untul, amesteca sa se omogenizeze, apoi lasa-l deoparte sa se racoreasca cat sa poti pune mana fara sa te arzi.
3. Pune faina intr-un vas larg formand un cuib in mijlocul ei in care pui galbenusurile. Adauga maiaua si amesteca usor cu grija sa nu se formeze cocoloase. Adauga sarea, coaja de lamaie si esenta.
4. Framanta bine aluatul pana se desprinde de pe maini.
_MG_8140
4. Acopera vasul cu un servet curat si uscat si lasa aluatul la dospit in loc calduros pana creste frumos si isi dubleaza volumul (dureaza minim 2-3 ore).
_MG_8144
5. Dupa ce a crescut suficient, rupe bucati din coca si formeaza bile de marimea unei mingii de tenis de camp. Aseaza-le pe planseta presarata cu faina din belsug si lasa-le la caldura pentru minim 30 minute, sa creasca. Sunt numai bune de umplut cand suprafata bilelor s-a intins ca un balon si este fina si subtire ca un obraz.
_MG_8153
6. Abia acum este momentul sa pregatesti umplutura, amestecand toate ingredientele.
7. Intinde pe planseta fiecare bila pe rand, cu sucitorul, pana vei obtine un cerc cu o grosime de maxim 0.5 cm.
_MG_8160
8. In mijlocul cercului intinde in strat uniform 1 – 2 linguri de umplutura. Prinde apoi cu doua degete o parte a cercului si intinzand-o usor, trage-o peste umplutura, pana ajunge capatul de care tii in mijlocul cercului. Repeta aceeasi miscare, adunand aluatul din punctele pe pe conturul cercului si intinzandu-l peste umplutura, pana il lipesti in mijlocul cercului.
Poale_n brau
Pas cu pas, vei aduna poalele de aluat in brau, in mijlocul discului, acoperind toata umplutura.
_MG_8168
9. Dupa ce ai transformat toate bilele in poale adunate in brau incalzeste pe foc mediu o tigaie in care ai pus putin ulei. Daca vrei sa termini mai repede, poti lucra cu 2 – 3 tigai in paralel, dar asta ramane alegerea ta. Cand uleiul s-a incins ia cu paleta de pe planseta, cu grija, prima placinta pe care ai pregatit-o si pune-o in tigaie cu partea care a stat pe planseta in jos.
10. Focul nu trebuie sa fie iute pentru ca poalele-n brau sa se patrunda, fara sa se arda. Cand s-a rumenit pe o parte, intoarce placinta, cu paleta si pe cealalta parte.
11. Odata ce s-a prajit suficient scoate placinta pe o farfurie intinsa si toarna imediat peste ea 2 – 3 linguri din sosul de smantana pregatit intre timp (pentru sos amesteci bine smantana cu zaharul si zaharul vanilat, asta e tot).
_MG_8173
12. Serveste placinta imediat, e minunata calda si imbibata in smantana. Daca nu le pui pe masa imediat, atunci pune-le stiva una peste alta intr-o tava, turnand peste fiecare sosul pe masura ce le-ai scos din tigaie. Sunt foarte bune si reci, dar daca doresti sa le mananci calde si a doua zi pot fi incalzite usor la microunde.
_MG_8179

Reteta publicata in premiera pe retetegeniale.wordpress.com

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s