Role cu scortisoara gen Cinnabon rolls

Au trecut atat de repede frumoasele zile ale sarbatorilor de iarna… Pentru mine au reprezentat timp de care m-am bucurat alaturi de cei dragi, ore si zile pe care altminteri le-am fi dat jobului sau scolii sau altor lucruri care negresit trebuiau facute. Zilele acestea mi le-am umplut doar cu ceea ce mi-a facut placere si ceea ce am vrut sa fac, uitand de obsedantul „trebuie” de fiecare zi. Asa sunt si aceste role cu scortisoara pe care le aveam demult in plan, insa nu am reusit pana acum sa rup si timpul necesar pregatirii lor. Cu gandul la minunatele cinnabon rolls si cu ochii pe reteta de melcisori cu nuca pe care o am de la mama am „mesterit” aceste role cu scortisoara delicioase si atat de in ton cu tihna si starea de bine a zilelor petrecute in familie la acest sfarsit de an.

IMG_9086Pe langa rabdare, timp si atentie, mai ai nevoie de:
Pentru aluat
1/2 cana apa calduta
1 plic de drojdie uscata
120 g zahar tos
1/2 lingurita sare
60 ml lapte batut, la temperatura camerei
1 ou
75 ml ulei
aprox 600 g faina alba
Pentru umplutura
120 g unt moale
220 g zahar brun pudra
2.5 linguri scortisoara macinata
Pentru glazura
100 g unt moale
100 g mascarpone
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita suc de lamaie
250 g zahar pudra
Tava tapetata cu hartie de copt, planseta si ata (da, da, ata de cusut)

Mod de pregatire
1. Aluatul: Amesteca intr-un vas pentru mixer apa calda, drojdie si o lingura de zahar si lasa amestecul sa se odihneasca pentru 5 -10 min. Adauga restul de zahar si sarea amestecand usor si lasand apoi maiaua sa creasca usor. In alt vas combina laptele batut cu oul si uleiul, frecand pana ce oul este incorporat complet in amestecul lichid. Toarna-l peste maia, amesteca usor apoi adauga jumatate din cantitatea de faina. Folosind mixerul cu carligele de framantat amesteca usor pana ce se incorporeaza toata faina adaugata. Pune treptat si restul de faina, amestecand la viteaza mica pana este „inghitita” toata faina si coca este lipicioasa, apoi framant-o pentru 5 – 6 minute folosind in continuare mixerul sau daca preferi, propriile maini pana ai un aluat elastic. Scoate aluatul din vasul mixerului, unge cu ulei interiorul unui castron/lighean mai mare si pune in el aluatul la dospit. Acopera vasul cu aluat cu folie si cu un prosop curat si lasa sa creasca pentru minim 2 ore la loc cald (dar nu langa foc), pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
aluat cinamon
2. Intre timp, amesteca zaharul pudra brun cu scortisoara si scoate untul din frigider sa se inmoaie.
3. Cand aluatul a crescut suficient, loveste-l zdravan cu pumnii sa iasa aerul din el. Rupe o bucata din aluat cat o mingie de tenis de camp sau chiar un pic mai mare, presara cu faina planseta si bila de aluat si intinde-o bine intr-o foaie dreptunghiulara de 20 pe 30 cm si cu grosimea de 3-4 mm. Daca nu a iesit chiar forma dreptunghiulara necesara, ajusteaz-o cu cutitul astfel incat sa ajunga la forma dorita. Intinde untul moale in strat subtire si uniform pe foaia de aluat, acoperind intreaga suprafata mai putin 1 cm de-a lungul uneia dintre laturile lungi. Presara in strat uniform amestecul de zahar cu scortisoara peste stratul de unt trecand apoi cu sucitorul pentru a presa usor zaharul in unt. Ruleaza strans foaia de aluat pe latura lunga avand la interiorul ruloului marginea ce a fost acoperita cu unt si zahar si terminand ruloul cu partea cu marginea neunsa. Preseaza usor pentru a lipi aceasta margine de rulou si aseaza-l cu partea aceasta in jos, pe planseta.
4. Urmeaza partea ce ar putea sa fie delicata: taierea rolelor. Cum aluatul este moale, daca vei incerca sa tai cu cutitul, bucatile se vor deforma, se vor intinde, lipi, numai role nu vor mai iesi din efortul tau. Acum vei avea nevoie de ata de cusut sau chiar ata dentara. Rupe o bucata de ata de aprox 25 -30 cm, trece-o un capat usor pe sub ruloul de aluat si adunand impreuna capetele atei, taie ruloul la distante egale de cate 2 cm. Aseaza cu atentie bucatile in tava de copt, cu una dintre partile taiate in jos lasand spatiu intre ele deoarece vor mai creste, in special pe latime. Cand ai completat tava, acoper-o cu folie alimentara si cu un servet curat si lasa-o la loc cald pentru 1-2 ore astfel incat rolele sa mai creasca.
IMG_9082
5. Incalzeste cuptorul la 180 grade. Descopera tava si pune la copt pentru 15-20 minute. Rolele sunt gata cand incep sa devina aurii, insa ai grija ca se ard foarte repede! Intre timp pregateste glazura: mixeaza untul cu mascarpone, zaharul, vanilia si lamaia, cat sa se incorporeze tot zaharul, dar fara sa freci prea mult pentru a evita taierea cremei mascarpone. Imediat ce ai scos tava cu rolele coapte din cuptor, intinde cu paleta un strat de glazura peste parjiturile fierbinti. Dupa cateva minute, dupa ce s-au mai racit, intinde inca un strat de glazura peste fiecare prajitura.
IMG_9084
Sunt foarte bune servite calde sau chiar reincalzite rapid la microunde, dar sunt bune si reci.
In locul umpluturii cu scortisoara poti folosi o umplutura din nuci macinate amestecate cu cacao si ciocolata rasa, dupa cum o alternativa la glazura din mascarpone este cea din caramel sau simpla, din zahar pudra, lamaie si unt.
IMG_9076

Anunțuri

Ti-a placut?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s